Kommunalråd polisanmäld för flera svartbyggen

Kommunalrådet Markus Kyllenbeck (M) i Eksjö kommun är polisanmäld misstänkt för flera svartbyggen i Vimmerby kommun. Vid en tillsyn vid sjön Gissen upptäckte miljö- och byggnadsförvaltningen bastubyggnad, trädäck, bryggor och anlagda sandstränder som man menar strider mot områdesskyddet och strandskyddet. Allt finns på mark som tillhör Markus Kyllenbeck.

Kommunalrådet i Eksjö kommun, Markus Kyllenbeck (M) är misstänkt för miljöbrott i Vimmerby kommun sen miljö- och byggnadsförvaltningen lämnat in en åtalsanmälan om flera otillåtna åtgärder som gjorts på Kyllensbecks mark i närheten av ett bostadsområde vid sjön Gissen i Vimmerby kommun.

Kommunalrådet i Eksjö kommun, Markus Kyllenbeck (M) är misstänkt för miljöbrott i Vimmerby kommun sen miljö- och byggnadsförvaltningen lämnat in en åtalsanmälan om flera otillåtna åtgärder som gjorts på Kyllensbecks mark i närheten av ett bostadsområde vid sjön Gissen i Vimmerby kommun.

Foto: Ivonne Svahn

Storebro2023-01-30 20:00

– Polisanmälan vet jag inte vad det är, så det vill jag inte kommentera, mer än jag spontant tycker att det är en märklig ordning att hantera det här ärendet, säger Markus Kyllenbeck till Vimmerby Tidning.

Området det handlar om ligger vid sjön Gissen i Vimmerby kommun. Det detaljplanerades för cirka tio år sen för bostadsbyggnation med ett 25-tal tomter som styckats av från marken Markus Kyllenbeck ägt sen 2010. Många av tomterna har sålts och bebyggts med villor eller fritidshus.

Inför detaljplanen gjordes en naturmiljöutredning för att minimera risken för skador på naturmarken mellan tomterna och sjön. Det kräver bland annat varsam gallring och stort hänsynstagande till befintligt växt- och djurliv. 

Enda undantagen från strandskyddet är de enskilda tomterna och fyra platser i strandlinjen där planen tillåter gemensam brygga och eventuellt en förrådsbyggnad i ett plan. 

undefined
De misstänkta miljöbrotten som anmälts ska alla ha skett inom det grönmarkerade området på plankartan. De fyra blå markeringarna är de undantag där detaljplanen tillåter bryggor och eventuell förrådsbyggnad som ska vara gemensam för flera av de närmaste fastigheterna.

I höstas fick miljö- och byggnadsnämnden in klagomål om en rad åtgärder som misstänks strida mot strandskyddet och som stänger ute allmänheten från området närmast sjön. 
I minnesanteckningarna från en syn på platsen noterar inspektörerna åtta fall som strider mot strandskyddet. Det rör sig bland annat om en bastu, flera bryggor och trädäck i varierande storlekar som uppförts utan tillstånd på Markus Kyllenbecks mark.

Även växthus och staket som byggts och satts upp inom samma område, det vill säga mellan bostadstomterna och sjön.

Inspektörerna markerar också att det på flera ställen gjorts schaktarbeten som man i åtminstone ett fall anser vara omfattande terrassering och att det på flera ställen anlagts sandstränder och i något exempel pekar man på att sjöbotten rensats på sten, något man menar kräver tillstånd för vattenverksamhet från länsstyrelsen.

– Någon har gjort de här åtgärderna, och den enda vi kan rikta oss till är ägaren till marken som antingen tillåtit det eller om det är något han får driva civilrättsligt om det skett utan hans vetskap, säger Daniel Johansson, miljöstrateg.

undefined
En byggnation av brygga, trädäck och bastu som enligt miljö- och byggnadsförvaltningens tillsyn strider mot strandskyddet.

I slutet av förra veckan gjorde miljö- och byggnadsförvaltningen en polisanmälan.

– Vi är skyldiga att göra en åtalsanmälan så snart vi misstänker brott. Sen är det polis och åklagares sak att hantera anmälan vidare och utreda om det rör sig om miljöbrott eller inte, säger Linn Lagerström, byggnadsinspektör på miljö- och byggnadsförvaltningen.

Anmälan förvånar Markus Kyllenbeck.

– Den känner jag inte till. Vi hade ett möte i början av januari om mina förslag på åtgärder för hur vi ska komma tillrätta med det här, så det förvånar mig, säger han.

Vad är det ni ska komma till rätta med?

– En del, långt ifrån alla, har gjort saker som strider mot strandskyddet, det är helt riktigt. Men det går att åtgärda på olika sätt. Det var en åtgärdsplan vi gick igenom för hur vi kan åtgärda det gentemot respektive fastighetsägare.

– Det behöver tas i rätt ordning för det finns frågetecken kring flera av kommunens anmärkningar. Exempelvis en byggnad i strandlinjen som fanns där när jag köpte marken. Den har troligen stått där sen före 1975. Det är också schaktningar som gjorts för vatten- och avloppsanläggning, säger Kyllenbeck.

Har fastighetsägarna fått någon tillåtelse av dig att använda sig av marken mellan tomterna och sjön?

– Nej, inte på det sätt som flera har gjort, utan det handlar om att de skulle ta bort sly och så vidare. Nu har jag ju inte hunnit att kommunicera det här med de olika fastighetsägarna. Nu blir det olyckligt när en del inte vet vad det egenligen handlar om.

Varför har du inte påtalat för de andra fastighetsägarna om de otillåtna åtgärder som skett på din mark tidigare, utan först nu när kommunen agerar?

– Fördelen med att kommunen nu agerar är att man får ett underlag som visar att det här inte är okej och hur det kan återställas, svarar Markus Kyllenbeck. 

– Klart vi ska få ordning på det där, men det är en konstig väg att gå om kommunen har polisanmält mig.
 

Utöver miljöbrottsperspektivet ska också miljö- och byggnadsnämnden fatta beslut om vilka åtgärder fastighetsägaren behöver vidta för att återställa den aktuella naturmarken och de brott mot strandskyddet som förvaltningen menar har skett.

Vilka åtgärder som kan bli aktuella vill vare sig tjänstemännen som lagt förslaget eller nämndens ordförande, Lennart Davidsson (KD) uttala sig om innan sammanträdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!