Kompetens finns – men inte tillgänglig

Arbetsförmedlingen har möjligheter att lösa brist på rätt kompetens hos ett specifikt företag. Men finns inte den aktuella utbildningen upphandlad kan det ta tid.

Maria Karlsson, arbetsförmedlingen i Vimmerby och Hultsfred.

Maria Karlsson, arbetsförmedlingen i Vimmerby och Hultsfred.

Foto: Jimmy Karlsson

Storebro2018-05-31 22:00

Det säger Maria Karlsson chef för arbetsförmedlingen i Vimmerby och Hultsfred med anledning av den situation Storebro Boat befinner sig i.

Vår tidning skrev igår om att företaget har planer på att satsa i Storebro, men att arbetskraft med rätt kompetens saknas.

Verksamhetschefen Jimmy Haglund ser dock positivt på att hitta en lösning på sikt tillsammans med kommunen och arbetsförmedlingen.

Maria Karlsson kan dock inte kommentera kontakter med ett enskilt företag.

- Då bryter jag mot sekretessen, men rent principiellt kan vi lösa ett specifikt behov hos ett enskilt företag. Det bästa är om det redan finns en sån utbildning upphandlad någonstans i landet. Då kan vi använda den, finns det däremot ingen tar det tid, säger hon.

Men även en upphandlad arbetsmarknadsutbildning ställer specifika krav på både förmedlingen och företaget.

– Det måste bland annat till en exakt beskrivning av de kompetenser man behöver, säger hon.

Inom vilken tid utbildningen då kan vara klar har hon svårt att precisera.

Finns inte just den utbildning som behövs upphandlad, tar det betydligt längre tid.

– Då måste den upphandlas, och det tar sin tid. Det är lite grann där vi sitter. Vi har möjligheter att lösa företagens behov, men vi har inte tiden med oss.

– Industriutbildningen i Vimmerby och Hultsfred är på 20 veckor. Det är inte många företag som har tid att vänta så länge, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!