Många ideella timmar bakom naturstig: "Ett jättejobb"

Efter över 2500 ideella arbetstimmar står naturstigen i Storebro redo för invigning. Vimmerby Tidning tog sig en promenad runt stigen med Ove Olsson från Storebro IF.

I mitten av naturstigen kommer man till en plats där det hänger hängmattor. Här har föreningen ordnat ett skogsbad  – en plats att slappna av på. På vimmerbytidning.se kan du se ett tv-inslag där Ove Olsson berättar mer om vad ett skogsbad är.

I mitten av naturstigen kommer man till en plats där det hänger hängmattor. Här har föreningen ordnat ett skogsbad – en plats att slappna av på. På vimmerbytidning.se kan du se ett tv-inslag där Ove Olsson berättar mer om vad ett skogsbad är.

Foto: Sofie Olsson

Storebro2022-04-02 06:00

– 2015 hade vi planeringskonferens och började snacka om hur vi behöver se ut i framtiden för att vi ska vara en attraktiv förening både för ungdomar och äldre, säger Ove Olsson och fortsätter:

– Naturstigen var en del av det här. Vi vill ha en bra promenadstig som man kan gå i skogen för det mår man bra av, vi är en idrottsförening och vill få folk att röra på sig och promenad är ju bra för de som inte vill sparka fotboll och lyfta skrot och sånt. 

För ungefär ett och ett halvt år sen sattes planerna i verket och på söndag är det dags för invigning av den 2,5 kilometer långa naturstigen som utgår från Bruksvallen i Storebro. Naturstigen har kommit på plats genom ett samarbete med Södra vars mark stigen går delvis över.

– De tyckte att det var en jättebra idé, för man ser att det behövs information om hur viktig skogen är. Skogen är en viktig del av vårt ekosystem, det är inte alla som vet det, säger Olsson och berättar att Södra, bidragit med dels ett ekonomiskt bidrag men också med information till de 12 skyltar som finns längs stigen. 

Skyltarna innehåller korta påståenden med information om naturen, både för vuxna och barn. Storebro-boende barnboksförfattaren Malin Albertsson har skrivit texterna och Hultsfred-illustratören Anna Wallin har illustrerat. 

undefined
Pensionärsgänget i Storebro IF har lagt många timmar på naturstigen."Varje måndag träffas vi vid klockan nio och sen fikar vi tillsammans vid halv elva, det är viktigt. Vi jobbar med olika projekt, är det inte naturstig så är det nåt annat. För två veckor sen var vi nere i centrumhuset och monterade 30 sängar till flyktingar, så det är förberett när de kommer" berättar Ove Olsson.

– Vi har ett pensionärsgäng som är jätteduktiga. Vi räknar med att de har lagt nånstans runt 2500 arbetstimmar på den här stigen. Det är ett jättejobb, berättar Olsson. 

Men för att ro en naturstig i hamn räcker inte bara ideellt arbete till, finansiering är också ett måste.

– Vi räknade på kostnader på mellan 60 000 och 70 000 och vi fick det vi behövde från Astrid Lindgrens Hembygds leadercheckar, som finansieras genom EU och europeiska jordbruksfonden. 

undefined
Ove Olssons golden retriever-tik visar vägen när Vimmerby Tidning tar en promenad längs den nya naturstigen.

På söndag hålls invigning med pompa och ståt. Vimmerby musikkårs blåssektion kommer spela och den obligatoriska bandklippningen kommer skötas av Storebro IF:s nyligen omvalda ordförande Eva Kindstrand. Invigningen blir också startskottet för föreningens tipspromenader, vars inkomst under första veckan kommer gå till ett särskilt ändamål.

– Alla intäkter vi får in under första veckan från den och lotterier, kommer gå till arbetet med ukrainska flyktingar och i första hand för aktiviteter för de som kommer hit till Storebro. Vi behöver vara aktiva och hjälpa dem, säger Olsson. 

undefined
"Det känns jättehärligt och det är mycket det som vårt föreningsliv gå ut på; vi vill inte bara hålla på med idrott utan också hålla på med det sociala och kulturella biten också" säger Ove Olsson om att äntligen kunna anordna evenemang som samlar folk.
undefined
Liggandes i en hängmatta i Storebros första skogsbad bjuder på en vacker vy.
undefined
I mitten av naturstigen kommer man till en plats där det hänger hängmattor. Här har föreningen ordnat ett skogsbad – en plats att slappna av på. På vimmerbytidning.se kan du se ett tv-inslag där Ove Olsson berättar mer om vad ett skogsbad är.
"Det är 12 skyltar efter vägen, på de flesta skyltarna finns ett påstående för vuxna och ett för barn" säger Ove Olsson.
"Det är 12 skyltar efter vägen, på de flesta skyltarna finns ett påstående för vuxna och ett för barn" säger Ove Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!