Premiär för nya satsningen "This is Storebro"

”This is Storebro”. Det är namnet på Storebros stora vändag som har premiär på lördag med fullspäckat program. ”Engagemanget har varit helt fantastiskt, det här är ett jättekul projekt att jobba med”, säger Ove Olsson, ordförande i Intresseföreningen.

Ett lass käpphästar till en av lördagens många programpunkter i premiären av "This is Storebro". Ove Olsson är taggad.

Ett lass käpphästar till en av lördagens många programpunkter i premiären av "This is Storebro". Ove Olsson är taggad.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Storebro2024-09-02 17:00

Midsommarstången har plockats ner i Storebroparken och Ove Olsson kommer med en laddning käpphästar under armen till badplatsen där lördagens workshop och tävling blir en punkt i en heldag i vänskapens tecken.

– Det blir utvecklingschefen på kommunen, Egon Karlsson, som håller i käpphästaktiviteten. Han är påhittig så det är inte helt omöjligt att man kan få se honom hoppa lite, säger Ove Olsson och tillägger att aktiviteten inte har någon övre åldersgräns, även om den primärt riktar sig till barn.

Vändag? ”This is Storebro?” Vad är det här?

– Arbetsnamnet när vi drog igång det här i vintras var Storebrodagen, men efter lite diskussioner fram och tillbaka tror vi att ”This is Storebro” lockar mer. Det ska vara tydligt att det här är både för nya och gamla Storebrobor, men också för alla utanför Storebro som är nyfikna på vår ort och allt vi har att erbjuda, säger Ove Olsson.

undefined
Ett lass käpphästar till en av lördagens många programpunkter i premiären av "This is Storebro". Ove Olsson är taggad.

Och vändagen handlar om gemenskap, att skapa ett tillfälle för folk att träffas och prata.

– Det kommer ständigt rapporter om hur många som upplever att de är ensamma. Och det är inte alla man känner ens i en ort av den här storleken. Folk behöver mötesplatser och den här dagen hoppas vi att folk tar tillfället att lära känna varandra.

Storebro är en av orterna i Kalmar län som valts ut i projektet ”Unika historiska Kalmar län”, där Maja Heuer, verksamhetsutvecklare på Kalmar läns museum, är samordnare.

undefined
Gullringen Maja Heuer, verksamhetsutvecklare på Kalmar läns museum, när Gullringen lyftes fram i projektet "Unika historiska Kalmar län". Nu är det en annan ort med kulturrv som står i fokus.

– Vimmerby kommun har två orter som är med i projektet, Gullringen var först ut och nu är det Storebros tur. Allt tar avstamp i kulturarvet vi har i och med bruket och gjuteriet med anor tillbaka till 1700-talet till hur vi kan utveckla vår plats idag, och visa hur mycket vi faktiskt har här.

I projektet samverkar föreningslivet, bland annat Storebro Intresseförening, Storebro Byggnadsförening, Storebro IF, PRO med näringslivet, Vimmerby kommun och Kalmar läns museum.

Svårt att få folk att engagera sig har det inte varit, säger Ove Olsson.

– Det är det inga problem med i Storebro, vi är lyckligt lottade och har många som vill ställa upp.

Vändagen ”This is Storebro” kommer att fylla ut större delen av Storebroparken och dagen.

På programmet står bland annat marknad, loppis, Storebrobakelse, troll-lekar, möjlighet att ta körkort för tramptraktor, invigning med musikkåren och erbjudandet at testa på allt från padel och discgolf till att karda, tova och spinna.

– Gjuteriet har öppet och tar emot besökare i två omgångar, det tror jag många är intresserade av. Man kan också åka en tur med miniånglok vid Nedre Bruket, eller gå runt bland stenarna i Visans Skepp tillsammans med delar av gamla Storebrokören. Bruksmuseet och kyrkan har också öppet, liksom en del besöksmål och företag i Storebros omnejd.

undefined
Ove Olsson, ordförande i Storebro Intresseförening, tycker att arbetet med stora vändagen "This is Storebro" har gett mersmak. "Engagemang finns det i Storebro, det här har varit jättekul."

Programmet rundas av med knytkalas och musikquiz i Gillestugan.

Hur många besökare det kan bli är svårt att säga, tycker Ove Olsson.

– Vi vet inte, det är ju första gången. Kommer det 500-600 är det bra, men det kan bli både fler och färre.

Tanken är alltså att denna första version av ”This is Storebro” ska få uppföljare.

– Vi vill att det ska bli återkommande, absolut. Och som en annan del i projektet har vi jobbat med att ta fram en skylt som ska placeras i centrum i Storebro. En skylt som ska vara både dekorativ och informativ, i glas och trä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!