I måndags påbörjades byggnationen av den omdebatterade busshållplatsen i Storebro. Det är KLT och Trafikverket, under Region Kalmar, som flyttar nuvarande busslinje från Storebro centrum och ut till riksvägen. Projektet väcker känslor hos invånarna och bland annat har Storebrobygdens intresseförening valt att engagera sig i frågan.
– Förut åkte jag bussen varje dag. Med den nya hållplatsen blir det svårare. Det är inte bra, säger Kidane Gebrehiwet som brukar resa via hållplatsen Centrum.
Det är oron för hur framtiden ska bli som ligger som ett moln över samhället, och boende i Storebro känner sig överkörda.
– Vi flyttade hit för fyra år sedan och en av anledningarna var just de bra bussförbindelserna. Nu när vi blir äldre, vad ska vi göra då? säger Britt-Mari Rengfors.
Flera personer lyfter just funderingar kring hur framtiden ska bli när de själva inte kan köra bil längre och måste förlita sig på kollektivtrafiken.
– De säger att vi sparar två minuter på resan men bara promenaden bort till nya hållplatsen tar ca 25 minuter, ska KLT stå för taxi dit bort då istället, undrar Bengt Arvidsson som bor i området Stranden.
För boende vid Strandens nedre del rör det sig om en enkel promenad på ca 1,6 kilometer bort till den nya hållplatsen. Men de som bor ännu högre upp får det längre.
– KLT gör bara det de själva tror är bra, de frågar aldrig någon. Dessutom jobbar de emot sig själva. Det är som att de inte vill ha någon som åker med, menar Arvidsson, som får medhåll från frun Kerstin.
Katharina Seijsing är Trafik- och planeringschef på Region Kalmar och enligt henne kan den långa processen som ligger bakom beslutet vara en anledning till invånarnas frustration och känsla av att bli överkörda.
– Det här kom upp på bordet redan 2013 som en del i Länsinfraplanen om hur vi ska bygga en snabbare busskommunikation. Beslutet togs sedan 2017 och i år 2021 byggs det. Det är en lång process med många aktörer inblandade, däribland kommunen själva som har fått tycka till och komma med synpunkter i utformningen av detta, säger hon.
Men hur ser ni då på att många äldre upplever att de får det sämre?
– Vi för noggrann statistik över hur våra busslinjer används och tittar vi på antalet resande seniorer blir siffran väldigt låg. Sen blir det alltid så när vi gör förändringar att en del får det sämre men många får det också mycket bättre, bland annat området på andra sidan riksvägen.
I slutet av juni beräknas arbetet vara klart. Siv Svensson som ofta åker från Vimmerby för att besöka sin son i Storebro är delvis positiv.
– Det är klart att för mig blir det lite närmare, jag brukar annars gå till centrum men nu kommer jag väl kunna gå under vägen där borta, säger hon och pekar ut mot riksvägen, men för de borta vid Stranden eller kiosken blir det väldigt långt. På sommaren brukar jag cykla så då spelar det ändå ingen roll för mig.
Finns det då inget hopp kvar för rösterna från Storebro? Enligt Seijsing kan det finnas det.
– Vi gör hela tiden nya bedömningar av hur man nyttjar kollektivtrafiken och i andra kommuner finns det exempel på hur mindre skolbussar används till fler turer. Vi vet att hållplatsen Centrum är den mest frekvent använda och vi är mottagliga för de synpunkter vi får till oss.
Vår tidning har sökt Vimmerby Kommun som valt att vänta med att ge svar om sin del i beslutet.