Så agerar kyrkan och kommunen efter dödsolyckan

Efter den tragiska bilolyckan utanför Storebro, där tre kvinnor miste livet, kommer kyrkan att agera för att hjälpa de sörjande.

Nils-Henrik Sikström, arbetsledande komminister vid Vimmerby pastorat, tycker att man ska se till at kyrkan är öppen för sörjande. "De ska inte vara övergivna", säger han.

Nils-Henrik Sikström, arbetsledande komminister vid Vimmerby pastorat, tycker att man ska se till at kyrkan är öppen för sörjande. "De ska inte vara övergivna", säger han.

Foto: Karin Hertz/VT

Storebro2023-05-24 12:00

Det var på tisdagseftermiddagen som larmet om en trafikolycka på riksväg 23/34 mellan Hultsfred och Storebro kom. Tre kvinnor, alla i 75-årsåldern och hemmahörande i kommunen, färdades i en bil som av okänd anledning kolliderade med ett träd. Senare på dagen kom beskedet att alla tre avlidit. 

– Vi är överrumplade och chockade, säger Nils-Henrik Sikström, arbetsledande komminister vid Vimmerby pastorat.

Hur agerar kyrkan efter olyckan?

– Man brukar ha kontakt med anhöriga och det kan vara att man har kyrkan öppen och samlar de närmast sörjande, men det här är så färskt och vi har inte hunnit göra någonting.

undefined
"Kyrkan blir nästan alltid inblandade och vi gör allt vi kan för att få en bra kontakt med anhöriga", säger Nils-Henrik Sikström.

Men ni kommer att agera?

– Någonting kommer vi att göra, det är jag säker på. Man skulle kunna ha en ljuständning till exempel. Vad jag tycker är att man ska se till att kyrkan är öppen och bjuda in till en stund där alla får sitta i lugn och ro, själva eller tillsammans.

Hur viktig är kyrkan för sörjande vid sådana här händelser? 

– Vi blir nästan alltid inblandade och vi gör allt vi kan för att få en bra kontakt med anhöriga, de ska inte vara övergivna. 

undefined
Det stod tidigt klart att olyckan var allvarlig och Vid 18.30-tiden på tisdagen meddelade polisen att samtliga i bilen avlidit av sina skador.
undefined
Kommunen agerar inte utåt efter olyckan men kommer att fokusera på att ta hand om räddnningstjänstpersonalen som arbetade med olycklan, det berättar kommunikationschefen Simon Roth.

Simon Roth, Vimmerby kommuns kommunikationschef, berättar att kommunen inte kommer att agera utåt efter olyckan.

– Utåt så gör vi ingenting nu men vi fokuserar på räddningstjänsten och på att ta hand om de som tagit hand om olyckan. Det är en jättehemsk händelse som påverkar de som jobbat på platsen. I övrigt gör vi inte mer än att vi naturligtvis beklagar det otroligt sorgliga som har hänt, säger Simon Roth. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!