Skottskadade mannen avled på sjukhuset

Vid 12.30-tiden meddelade polisen att den man som skottskadades under fredagskvällen i Storebro har dött av sina skador. Nu kommer händelsen att utredas av Särskilda åklagarkammaren.

Skottlossning i Storebro under fredagskvällen där en person förts till sjukhus och en polis skadats. Polismannen har kunnat lämna sjukhuset nu.

Skottlossning i Storebro under fredagskvällen där en person förts till sjukhus och en polis skadats. Polismannen har kunnat lämna sjukhuset nu.

Foto: Jimmy Karlsson

Storebro2022-12-24 08:59

Det var på fredagskvällen som en hotfull situation uppstod i Storebro. Polis kallades till platsen med anledning av ett lägenhetsbråk och i samband med insatsen blev en av polismännen attackerad med ett tillhygge.

– I samband med situationen kastar gärningsmannen ett större tillhygge mot polismannen. Han träffas i huvudet, och fick föras till sjukhus för att få skadorna omsedda. Han har nu kunnat lämna sjukhuset, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

undefined
Skottlossning i Storebro under fredagskvällen där en person förts till sjukhus och en polis skadats. Polismannen har kunnat lämna sjukhuset nu.

I samband med händelsen avlossade en av poliserna sitt tjänstevapen mot mannen, som träffades. Initialt bedömdes hans skador som allvarliga, men inte livshotande. Men vid lunchtid på julafton meddelade polisen att mannen, som var i 45-årsåldern, har dött av sina skador. Anhöriga är underrättade, skriver polisen på sin hemsida. Mannen var hemmahörande i norra delarna av Kalmar län.

Under natten undersöktes brottsplatsen av polisens tekniker.

– Deras arbete är nu avslutat, säger Rickard Lundqvist, som dock inte kan kommentera vilka fynd som gjorts.

Vid 13-tiden meddelar Richard Lundqvist att man under förmiddagen vidtagit en rad åtgärder med anledning av dödsfallet.

– Jag vet inte exakt när mannen avled. Det har skett på sjukhuset. Vi har vidtagit vissa åtgärder som vi alltid måste vidta, bland annat att underrätta anhöriga innan vi går ut med informationen.

Vad kommer att hända i utredningen härnäst?

– Det är svårt att säga. Misstanken mot mannen finns ju kvar även om han är avliden. Det blir ju omöjligt att väcka åtal, men däremot kan vi fortsätta utreda händelsen. Vad som låg bakom att han gick till angrepp mot polis exempelvis.

Richard Lundqvist tror att en rättsmedicinsk undersökning snart kommer att genomföras.

– Jag tror att det kommer ske en sån för att se om det till exempel fanns någon drog i kroppen eller något annat som kroppsligen kan ha orsakat det här beteendet hos mannen. Sedan tittar man ju också på dödsorsaken. Det är okänt för mig just nu. Den tidiga bilden var ju att skadorna initialt inte var livshotande. Men vad som hänt på sjukhus och anledningen till att han avlidit vet jag inte, och det ligger ju inom ramen för utredningen.

Var blev mannen skjuten?

– Vi kan inte gå ut med det just nu. Det har bland annat att göra med att utredningen inte leds av polisen utan av Särskilda åklagarkammaren. Och det gäller händelsen som sådan, alltså helheten, där man tittar på polismans agerande, helt enkelt av rättsäkerhetsskäl. Eftersom polisen har möjlighet att utöva den här typen av våld så ska någon oberoende titta på händelseförloppet. 

undefined
Rickard Lundqvist är presstalesperson på polisen.

Vår reporter Olof Carlson är på plats i Storebro. Vid 14.30-tiden meddelar han att läget är lugnt på platsen. Några avspärrningar finns inte och den tekniska undersökningen är klar.

– Det enda som man ser just nu är däckspår i gräsmattan från polisens bilar. Det är väldigt lugnt på platsen just nu, säger han.

undefined
På julaftons eftermiddag var läget lugnt på platsen.

Enligt Annika Collin, pressansvarig på Åklagarmyndigheten, finns i nuläget ingen information om förundersökningen.

– Särskilda åklagarkammaren utreder om det begåtts något brott och det är inte per automatik ett jourärende. Det är sånt som hanteras under icke-jourtid. Så det finns ingen information just nu, säger hon och fortsätter:

– I ett sånt här fall utreder Särskilda åklagarkammaren om ett brott har begåtts. Man börjar i den änden vilket är lite annorlunda jämfört med en vanlig utredning där man misstänker brott och har en misstänkt gärningsperson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!