Turismbranschen inför sommarsäsongen

Turismföretagarna går en oviss framtid till mötes. Någon ser en räddning i golfen, andra klarar ett "skitår" – och vissa överväger att ställa in säsongen.

Till helgen skulle Helene och Kjell Svensson ha välkomnat ett par busslaster med folk till parken. Men på grund av risken för smittspridning har man valt att ställa in.

Till helgen skulle Helene och Kjell Svensson ha välkomnat ett par busslaster med folk till parken. Men på grund av risken för smittspridning har man valt att ställa in.

Foto: Anders Jacobsson / Arkiv

Storebro2020-03-26 16:00

Fullt fokus på golfgäster. Så lyder krishanteringsplanen på Fredensborgs Herrgård, efter onsdagens besked om att ALV – med stor sannolikhet – inte kommer kunna öppna som planerat den 15 maj.

– Vi måste satsa på våra fördelar, säger VD Lena Ernberg och utvecklar:

– Konferensmarkanden är nattsvart. Men tacksamt nog kan golfbanan (Tobo, reds. anm.) troligen öppna till påsk, så vi ska kriga för att bli mer attraktiva som golfhotell.

Behöver ni göra några personaljusteringar?

– Ja, vi kommer att korttidspermittera. Men vi behöver inte varsla, eftersom vi inte har skrivit under några säsongskontrakt ännu, säger Lena Ernberg, och tillägger en kommentar kring regeringens senaste krispaket:

– Det är en bra start. Det känns som att regeringen är på tårna.

Några ordentliga golfsvingar längre bort – på Storebro Herrgård – är tongångarna inte lika positiva.

– Vi har i regel 80-90 procent tyska gäster, så om gränserna mot kontinenten fortsätter att vara stängda kommer det inte fungera för oss. Då måste vi fråga oss själva om vi orkar och vill – och avgöra om vi ska köra, eller ha semester själva i sommar, säger ägaren Tord Hjerpe.

Ni överväger alltså att bomma igen helt?

– Ja, det kan det bli så. Vi har haft bra beläggning fram till Kristi himmelfärds, men nu när Astrid Lindgrens Värld kanske inte öppnar så lär väl avbokningarna rassla in, säger Tord Hjerpe, och fortsätter:

– Bokningarna tvärdog för tre veckor sedan, så i slutet av maj tar vi ett beslut kring hur det blir i sommar.

Regerings nya krispaket är inget som kan hjälpa er?

– Nej, det är inget vi tänker ta del av. Och rent generellt så är stödet från staten alldeles för svagt. Ett bidrag på någon femhundring om dagen räcker inte långt.

Det är turbulent och ovisst i hela branschen. Men på Virum älgpark står man, trots allt, väl rustade inför en eventuell "skitsäsong".

– Ja, vi klarar oss. Vi står stadigt, berättar ägaren Kjell Svensson.

– Och vi påverkas inte så hårt av ALV. Vi har väldigt många besökare från Västerviks-hållet.

På grund av det rådande samhällsläget har dock den tänkta försäljningen av älgparken lagts på is.

– Ja, och det är jag väldigt glad för. Vi klarar en sån här smäll, men som ny i branschen skulle det vara tufft att börja med ett katastrofår, säger Kjell Svensson och tillägger:

– Jag önskar ingen ett sånt elände.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!