– Det här skulle helst ha varit färdigt igår, säger Jakob Riis medan han och personalen flyttar in varor i utrymmet som frigjorts efter att man rivit ner en vägg och flyttat kylar.
Bara 15 kvadratmeter, men det gör skillnad, poängterar han, som med sina 24 år blev Sveriges yngsta Ica-handlare när han tog över ICA Nära i Storebro 1 juli. Fjolårets sommar var tuff att matcha, försäljningsmässigt.
– Vi ligger på ungefär samma nivå, så jag är nöjd.
Han inledde sin karriär i butik i Gamleby, senast kommer han från jobbet som försäljningschef på ICA Maxi i Västervik.
Vilken är den största utmaningen i att driva en liten butik på en mindre ort?
– Det är mycket att leva upp till. Kunderna förväntar sig ett brett sortiment, och jag vill minska matsvinnet.
Möjligheterna ökar med moderna system som tar fram statistik att luta sig mot.
– Där ser jag om vi ska ha en produkt, eller inte. Men det blir ändå en hel del vi måste kasta varje dag, särskilt frukt och grönt. Det svider i hjärtat och jag hoppas verkligen att vi snart kan leverera vårt matavfall till biogasproduktion. Det är alltid ett misslyckande när mat går till förbränning.
Hur mycket mat måste du kasta?
– Ungefär två procent, ungefär som snittet för butiker av den här storleken. Min ambition är komma ner till en procent, det vore väldigt bra.
Vilka planer har du framöver?
– Flera, som jag inte kan avslöja nu. Men hållbarhetstänket finns med i alla beslut, från vilka produkter vi tar in till större investeringar.