Vill satsa stort – men saknar personal

Storebro Boat AB planerar att satsa i Storebro. Det kan ge 30-40 jobb på några år. Ett bekymmer är att det saknas kompetent personal till satsningen.

Jimmy Haglund är verksamhetschef hos Storebro Boat AB.

Jimmy Haglund är verksamhetschef hos Storebro Boat AB.

Foto:

Storebro2018-05-30 16:00

– Här finns en stor utmaning för kommunen, arbetsförmedlingen men också olika företag, säger Jimmy Haglund, verksamhetschef för Storebro Boat.

Företaget har anställt sju personer senaste fyra månaderna och har i dag 14 anställda. Men det räcker inte för att dra igång de utvecklingsplaner som finns.

– Vi håller på att nystarta i Storebro och vill bygga båtar där igen, men inte bara det. Vi behöver flera ben och tanken är att vi också ska tillverka andra detaljer i plast, till exempel vattenrör, säger Jimmy Haglund.

En väsentlig del i planerna är att flytta platstillverkning från Lysekil till Storebro.

– Vi ser att gamla panncentralen skulle vara bra för det. men vi behöver tillstånd för den nya verksamheten innan vi kan dra igång. Det räknar vi dock med ska lösa sig, men ett stort bekymmer är att det saknas tillgång till personal med rätt kompetens, säger han.

Storbro Boat har haft en svajig resa i många år med uppsägningar av personal. Jimmy Haglund tror att är en förklaring till kompetensbristen i dag.

– Kompetensen finns i trakten, men många har sökt andra jobb och känner kanske en trygghet där och ställer det mot den erfarenhet de har från tidigare anställning hos Storebro, säger han.

Han pekar också på att intresset för industriarbete är begränsat bland ungdomar i dag.

– Dagens industriarbete är inte bara att kunna borra eller köra en maskin. Man måste kunna jobba med en dator och ha kompetens att läsa en ritning. det är många gånger ett komplext arbete, och borde vara mer intressant också för ungdomar, säger han.

Han har tagit upp situationen med både arbetsförmedlingen och Vimmerby kommun.

– De är positiva till våra ambitioner och vill vara med och medverka. Jag ser ingen snabbt lösning på den här situationen. det handlar om att tala om för framför allt ungdomar att industrijobb är intressanta i dag och att vi företag som behöver personal kan jobba med situationen tillsammans med kommunen och arbetsförmedlingen, säger han.

De senaste fyra månaderna har arbetsstyrkan i Storebro ökat från sju till 14. Jimmy Haglund räknar med att anställda ytterligare fem till sju under året. Med allt på plats tror han företaget kan sysselsätta upp till 40 personer igen inom fem år.

– Vi behöver fler ben än bara båtar att stå på. För att nå dit behöver vi personal med rätt kompetens.

Storebro Boat vill satsa på nya verksamheter brevid båtarna. Men saknar tillgång till arbetskraft med rätt kompetens.
Storebro Boat vill satsa på nya verksamheter brevid båtarna. Men saknar tillgång till arbetskraft med rätt kompetens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!