Vintersanden ligger kvar på gatorna

Trots att det är ett par månader sedan snön försvann ligger vintergruset fortfarande kvar på gatorna i flera orter i kommunen. Boende i Storebro säger att man till och med undviker att ta cykeln i samhället.

Vintersand i en korsning i Storebro.

Vintersand i en korsning i Storebro.

Foto: Jenn Hultberg

Storebro2018-06-27 12:29

Det är veckan efter midsommar och vintergruset ligger tätt ut med villakvarterets gator. Boende i Storebro upprörs nu över att samhället fortfarande inte har fått sina gator sopade.

– Det känns faktiskt löjligt, jag har aldrig varit med om att gruset ligger kvar så här länge. Nu är vi snart mitt inne i högsommaren och ändå är det inte bortsopat, säger Rickard Rosin, boende i Storebro.

– Det här är ju en kommunal service som man tycker ska fungera. En av mina grannar vågar inte ens cykla för det ligger så mycket grus på gatorna, menar han.

Jonas Johansson är arbetsledare på gatukontorets driftsavdelning i Vimmerby. Han säger att anledningen till att vintergruset fortfarande ligger kvar beror på två saker; vädret och trasiga maskiner.

– Först blev ju våren två veckor sen på grund av all snö, sedan kom sommaren direkt med allt vad det innebär för vår verksamhet. Vi hade som mål att bli klara till midsommar med hela kommunen men vi har haft lite haverier med maskinerna så därför är vi efter. Det är inget unikt för oss utan så är det i hela Sverige.

Jonas Johansson säger att det i dagsläget är gatorna i Storebro och delar av Tuna kvar att sopa. Ytterområdena sandsopas efter en turlista och detta år var det just dessa orter som hamnade i slutet av turordningen.

– Vi räknar med att kunna börja köra i Storebro den här veckan och vi kommer vara klara inom en snar framtid. Vi håller inte på och jäklas med kommuninvånarna utan vi jobbar på så hårt vi bara kan, orkar och hinner och grejerna håller.

Men att det drar ända in till högsommar och juli månad innan sanden tas bort är väl ändå ganska ovanligt?

– Klart det inte är optimalt. Vi vill ju ha bort sanden så fort som möjligt. Men det är många mil att köras och stora ytor.

Finns det någon risk med att det ligger rullgrus kvar på vägarna i villakvarteren?

– Ja, det kan det ju göra även mitt i vintern om det är snöfattigt. Vi jobbar dock ganska hårt med att hitta nya lösningar på sandsopningen för att se om vi kan göra på olika sätt, säger Jonas Johansson.

Rickard Rosin.
Rickard Rosin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!