4-hjulsdrift för folket

Med tjugoåtta år på nacken får Suzuki Swift räknas till en av bilindustrins verkliga rariteter. Sedan knappt ett år tillbaka har en helt ny Swift sålts som inte bara är snygg utan även säker då bilen kammat hem full pott i Euro NCAP:s krocktester. Som om det inte vore nog så kommer nu den lille japanen med fyrhjulsdrift - vilket är unikt i klassen. Häng med på vift med nya Swift 4X4!

Foto:

Suzuki2011-03-02 07:03


Fem generationer och över fyra miljoner tillverkade Suzuki Swift har hunnit passera. Jämfört med gamlingen är den nya modellen nio centimeter längre, men ägarna bjussas även på en ny interiör och i säkerhetsutrustningen inkluderas hela sju krockkuddar samt elektronisk stabilitetskontroll. Nu förstärks säkerheten, men också körglädjen, med fyrhjulsdrift.

Tuff och säker
Vi börjar med att ta ett ärevarv runt testbilen och konstaterar snabbt att utseendet är riktigt tufft, men förvillande likt föregångaren. Fram upplevs japanen som en betydligt större bil och det är först när baksätet provas som småbilen visar sitt rätta format. Instrumenteringen bjuder inte på några obehagliga överraskningar utan alla reglage sitter exakt där man förväntar sig och kvalitetskänslan upplevs som högre än hos många konkurrenter. Grundutrustningen innehåller snudd på allt: luftkonditionering, cd/radio, elhissar och fjärrstyrt centrallås för att nämna några godisbitar. Laddar man sedan med fyrhjulsdrift så börjar priset på 141 900 kronor. Vi körde bensinfyran på 94 hästar som dricker 0,55 liter milen och enbart släpper ut 128 gram koldioxid, vilket är rekordlågt med tanke på fyrhjulsdriften. Suzuki Swift 4X4 är en prima småbil som tar dig hela vägen fram - utan att protestera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!