Olycka på festival efter helgens åskoväder

När det i helgen var dags för den årliga Svalsjöfestivalen mullrade åskan över bygden. Kvällen kunde ha slutat i tragedi när ljudteknikern fick en häftig stöt. "Det hade kunnat ta eld i hela ladan och ljudteknikern kunde ha dött, men vi hade tur", säger en av arrangörerna.

Åskovädret orsakade en olycka i helgen, under Svalsjö festival. (Bilden är från ett annat tillfälle)

Åskovädret orsakade en olycka i helgen, under Svalsjö festival. (Bilden är från ett annat tillfälle)

Foto: Johan Nilsson/TT

Svalsjö2022-08-31 17:00

– Under förra årets festival var det hällande regn och det stormade, men det var ändå en väldigt fin festival. Vi tänkte att "det kan inte bli värre än vad det var då", berättar Anna Helldorff, en av arrangörerna för Svalsjö festival.

Men, under årets festivalupplaga vandrade åskan i bakgrunden och vid niotiden på kvällen skakades festivalen om av en hög smäll.

– Det sa bara pang och allt blev svart. Vår ljudtekniker som satt med handen på ljudbordet kastades bakåt, tre-fyra meter, och artisten som stod och sjöng fick en jättestöt mot munnen.

undefined
Anna Helldorff är en av arrangörerna för Svalsjö festival. Hon är glad att allt, under omständigheterna, slutade väl efter helgens olycka.

Bland de 200 festivaldeltagarna fanns fem läkare som kontrollerade de drabbade. Två utomstående sjukvårdare anlände även till platsen efter ett samtal till SOS Alarm.

– De åkte aldrig in med honom till sjukhuset utan de var kvar med honom i ambulansen i 1–2 timmar. Festivalen fortsatte akustiskt och sedan satt ljudteknikern faktiskt med på några konserter under kvällen. Han repade sig som väl var.

Var det verkligen lämpligt att fortsätta festivalen efter det inträffade?

– Vi avvaktade för att se hur det gick för ljudteknikern, så vi var beredda att avbryta festivalen. Det var under ungefär en halvtimme som vi var osäkra kring om vi skulle fortsätta, men vi kände oss trygga i och med att vår ljudtekniker inte hade några skador.

Anna Helldorff fortsätter:

– Åskan hade dragit förbi och strömmen återvänt. Med fem läkare på plats, bland annat en hjärtläkare, så kändes det tryggt. Vi hade också koll på våra väderappar, hur åskvädret fortskred. Vi ansåg det rimligt att fortsätta akustiskt.

undefined
Lisa Långbacka och Lisa Rydberg genomförde en akustisk konsert efter olyckan under Svalsjö festival. "Det var väldigt fint", säger Anna Helldorff, en av festivalens arrangörer.

Diskuterade ni beslutet att låta festivalen fortgå med någon utomstående?

– Vi diskuterade med en läkare som själv var inbjuden musiker på plats.

Anna Helldorff är nöjd med uppslutningen efter olyckan.

– Två fantastiska musiker, Lisa Långbacka och Lisa Rydberg, gjorde en väldigt fin konsert som passade så bra efter den här stora smällen. Det var väldigt fint.

Arrangörerna för festivalen har i efterhand fått glada hejarop från deltagare, som tackar för arrangemanget och hur olyckan hanterades.

– Folk var väldigt lugna, det var ingen panik. Det hade kunnat ta eld i hela ladan och ljudteknikern kunde ha dött, men vi hade tur, konstaterar Anna Helldorff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!