Ny snösmocka drar in över landet

Ett nytt snöväder är på ingång och upp till 15 centimeter snö väntas på sina ställen. SMHI utfärdar en gul varning för snöfall som bland annat kan orsaka problem i trafiken.

SMHI varnar för tung blöt snö. Arkivbild.

SMHI varnar för tung blöt snö. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige2024-01-26 13:12

Snöområdet sträcker sig från Värmland och Dalarna över Östergötland och Sörmland till Stockholmsområdet och Uppland. Det började röra sig in över de västra delarna av Svealand och nordligaste Götaland under fredagsförmiddagen och väntas nå Stockholmsområdet och Uppland under sen eftermiddag.

– På många håll i de västra delarna väntas 10–15 centimeter ganska tung snö, men i sydkanten på de olika varningsområdena har vi närmre noll grader så att där skulle det kunna övergå i regn, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

I Värmland och Dalarna väntas snövädret upphöra först framåt åtta- niotiden på kvällen medan det vid kusten drar bort framåt natten.

Snövarningen följs av en varning för plötslig ishalka i nordvästra Götaland på fredagen och i nordöstra Götaland under lördagsdygnet.

När snön dragit undan följs den av betydligt trevligare väder i stora delar av landet, säger Marie Staerk.

– På många håll både i Götaland och Svealand blir det en ganska solig lördag och även över stora delar av Norrland, medan västra Götaland ser ut att få en del moln.

I Vimmerby- och Hultsfredsområdet väntas det komma en del snöblandat regn under fredagskvällen. SMHI varnar det för plötslig ishalka 00:00-06:00, natten mellan fredag och lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!