– Tidigare när jag åkte från Kisa och ut hit till Hägerstad kunde jag prata i mobiltelefonen i stort hela vägen. I dag är det helt omöjligt, det har blivit mycket sämre, säger Björn Johansson.

Telia har under flera år tillbaka plockat bort kopparledningarna runt om i Kinda och den fasta telefonin har försvunnit. Det här har skapat en del problem, då täckning inte räckt till.

– Vi vet om problemet, men har ständig översyn av vårat nät och utökar där det behövs, säger Magnus Limås, pressansvarig på Telia.

Artikelbild

| – Det går inte ens fram några signaler, utan mobilsvaret går på direkt, säger Björn Johansson.

I vår plockar Telia bort den fasta telefonin i Hägerstadbygden och ersätter den med ny teknik.

– Det gamla nätet lever inte upp till de krav som ställs på driftsäkerhet och kapacitet och då är det nödvändigt att gå över till mer framtidsäker teknik, säger Magnus Limås.

– Men jag köper inte att mobiltäckningen är sämre jämfört med tidigare. Ute på landsbygden produceras våra livsmedel och skogsråvaror. Det är mycket ensamarbete och då måste tillgången till ett bra mobilnät vara på en hög nivå. Det är ju så att hela landsbygden ska leva och då är det här ett måste, säger Björn Johansson.

– Är det så att man upplever att man har dålig eller svag täckning så ska man ta kontakt med Telia, så att det ligger som en grund i vår planering var vi ska förbättra oss, säger Magnus Limås och fortsätter:

– Den nya tekniken innebär att man får en typ av booster via mobiltelefonen och som kopplas upp mot den trådlösa telefonen. Den har betydligt stadigare mottagning mot vad en vanlig telefon har. Det som är nytt ska kännas tryggt för kunden, säger Magnus Limås.

– Fibern som vi har till datorena fungerar mycket bra, men den är nedgrävd. Men det stora problemet är våra mobiltelefoner som hackar hela tiden. Här på gården är det väldigt dåligt. Det går inte ens fram signaler utan det hoppar direkt in på mobilsvaret, så får det ju inte vara, säger Björn Johansson.

– Jag vill ändå säga att man som kund ska känna ett visst lugn. Vi kommer att utöka signalerna på våra nät där vi ser att det behövs, säger Magnus Lemås.

– Jag hoppas att det blir bättring. Vi på landsbygden vill ha samma täckning för våra mobiler som man har i städerna, säger Björn Johansson.