Tänk efter i förväg

25 maj 2019 04:00

60 miljoner människor dog i andra världskriget. I år är det 80 år sedan kriget började genom att Hitlers Tyskland invaderade Polen. 80 år är en mansålder. Varje dag kan vi i vårt eget Hultsfred träffa en 80-åring. Längre bort än så ligger det inte.

Ytterst är det om denna insikt söndagens val till EU-parlamentet handlar. Ett Europa som samarbetar, eller ett Europa som hatar och förgör.

Helgens Eurovision var en gyllene kontrast till det Europa som just i detta nu tar form. Sverige kom sexa, men viktigare än så handlade finalen om kärlek, glädje och om vänskap. Ett musikens löfte om att vi människor ska vara rädda om varandra. Att vi har lärt oss vad hat och krig leder till.

Men politiken går i en annan riktning. Extremism breder ut sig. Människa ställs mot människa. Vän blir fiende. Murar byggs. Alla borde vi se varningssignalerna. De lyser klart. 1930-talets nationalism går igen.

Den egna staten, egna flaggan, egna särarten sätts först. Är mer värd än grannen.

EU-projektet med alla dess brister, hyllar våra länders olikheter, men bygger på att vi samarbetar.

Sammanträdesrummet har ersatt skyttegraven. EU-parlamentet i stället för stridsvagnar för att lösa tidens konflikter.

Våra föräldrar kan berätta om kriget. Vi kan återberätta våra föräldrars berättelser. Men i slaget mellan flaggviftande nationalism och byråkratiskt samarbete verkar utgången i vår tid vara given.

EU-valet är viktigt. Oerhört viktigt. Alternativet är förfärande.

Vi socialdemokrater vill vinna stöd för ett löntagarnas Europa. Arbetskraft ska inte utnyttjas. Vi vill att Europa ska gå före i klimatomställningen. Vår kontinent har det tekniska kunnandet att ställa om våra samhällen, så att också framtida generationer ska kunna leva ett gott liv. Omställningen skapar jobb och ger tillväxt.

Vi vill se ett EU som sätter grimma på marknaden. Dagens EU styrs av högerpartier. Marknaden är en dålig herre, men en utmärkt tjänare. Det behövs fler löntagare och arbetare i EU-parlamentet. Högern måste pressas tillbaka. På så sätt blir Europa bättre för alla.

Hedra de 60 miljoner som stupade i andra världskriget. Rösta i det fredliga EU-valet.

Vill du ha ett progressivt EU som tar klimat hotet på allvar och som ställer löntagares trygghet främst är det en riktigt bra idé att rösta på Socialdemokraterna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Söreling, S Oppositionsråd Hultsfred Tommy Rälg, S Kommunstyrelsen Hultsfred

Ämnen du kan följa