Testchef tonar ner larm om materialbrist

Det råder brist på material för testning av covid-19 i landet. Därför är Region Kalmar län fortsatt restriktiva med tester. Man vet inte hur många man måste testa om smittan ökar i samhället.

Det fattas testkit och så kallade reagenser, kemikalier, i Sverige. Därför är man restriktiv i testningen när det kommer till smittspårning i regionen.

Det fattas testkit och så kallade reagenser, kemikalier, i Sverige. Därför är man restriktiv i testningen när det kommer till smittspårning i regionen.

Foto: Ole Berg-Rusten/TT

Kalmar kommun2020-04-02 18:00

I en artikel igår skrev TT att det råder brist på vissa kemikalier som behövs vid testning för covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset. 

I landet har regionen flaggat för brister på både testkit och reagenser under en tid.

Det var i samband med att två äldre män på ett särskilt boende i Torsås dött i sviterna av vad man misstänker är covid-19, som regionen påpekade att smittspårningen försvåras av att det rådet brist på vissa kemikalier som behövs vid testningen.

Fredrik Enlund är chef för diagnostiskt centrum i Kalmar. Han säger att man måste vara restriktiv med bred testning, som vid smittspårning, eftersom man inte vet hur mycket man kommer behöva testa framåt i tiden.

– Vi vet att det är begränsade leveranser på testkit och vissa kemikalier, vad vi kallar reagenser, som behövs för att testa. Vi vet heller inte hur mycket vi kommer att behöva när det är som flest som är misstänkt sjuka. 

Förråden är inte slut, men man förbereder sig för ett scenario där fler behöver testas.

– Vi står inte på noll, det finns kemikalier, men vi måste vara säkra på att vi kan testa de som verkligen behöver det. Vi måste säkerställa att det går att testa framåt, vi vill inte upptäcka att vi inte har kapacitet att testa de som vi har goda skäl att misstänka är sjuka.

Testerna är komplicerade, konstaterar Fredrik Enlund.

– Det handlar om tester på DNA-nivå, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!