– Nu ska vi hämta kossorna, säger Karina Brånstrand och leder gruppen längs byvägen i Tigerstad utanför Mörlunda.
Familjen Brånstrand, som består av Karina, Rune och deras fyra söner, har en småskalig lantgård med 30 mjölkkor. De har även lamm, höns och andra djur.
Sedan tidigare erbjuder gården luffaräventyr och boende på lantgård. I början av sommaren tillkom en ny aktivitet: kosafari.
– Det har varit efterfrågat. Man vill komma hit och se var mjölken man dricker kommer ifrån, säger Karina Brånstrand som berättar att aktiviteten lockar både lokalbefolkningen och turister.
– Intresset har varit över förväntan. Det har varit fullt i grupperna. Vi har kosafari på måndagar och torsdagar och brukar ha cirka tio personer i varje grupp.
När Vimmerby Tidning besöker gården består safarigruppen av fyra barnfamiljer. Anette Magnusson med barnen Hanna, Maja och Arvid hade åkt från Oskarshamn för att lära sig mer om livet på en bondgård.
– Det känns väldigt spännande att få komma nära korna, säger Anette Magnusson som berättar att familjen tidigare har varit på kosläpp.
Pernille Hein och Kennedy Owino med sonen Luo är de enda utländska turisterna i gruppen. De kommer från Danmark och är på semester vid Stora Hammarsjön utanför Hultsfred.
– Vi vill gärna se hur mjölken kommer från gården till mjölkpaketet, säger Pernille Hein.
Efter att Karina Brånstrand vallat korna från betet till ladugården är det dags för utfodring och mjölkning. En mjölkko kan i genomsnitt framställa 35 liter mjölk per dag.
– Vi provar alla kor en gång i månaden för att se hur mycket de mjölkar. De får mat därefter. Mjölkar de bara 15 liter får de bara näring för 15 liter mjölk, annars blir de för kraftiga, säger Rune Brånstrand.
Att mjölk produceras av kor kan låta som en självklarhet. Elin Nilsson från Mörlunda, som tagit med sig barnen Tuva och Emil till kosafarin, vittnar dock om att vissa har kunskapsluckor på den punkten.
– Jag känner till en mamma som kritiserade en förskola. Hon undrade hur de kunde ta med barnen på studiebesök till en lantgård när alla vet att mjölken kommer från en fabrik, säger Elin Nilsson.
Under kosafarin får besökarna följa mjölkens väg från kossans juver till mjölktanken.
– Det är jätteviktigt att man inte bara köper mjölk i affären och tror att den produceras där, säger Karina Brånstrand.
– Vi vill att man ska lära sig någonting när man är här. Vi vill också att man ska få en upplevelse och komma nära våra djur.
Hon konstaterar att korna inte bara producerar mjölk.
– Kossorna är viktiga för att hålla landskapet vårdat och öppet.
Att driva en mjölkgård har sina utmaningar.
– Mjölkpriset varierar, det går upp och ner. Förra året var det högre pris, men nu har det sjunkit igen.
Familjen Brånstrand är sjätte generationen som driver gården.
– Det har alltid varit kor på gården, säger Karina Brånstrand och tillägger att verksamheten numera har flera ben att stå på.
– Vi har mjölk, köttdjur och spannmål.
Inne i ladugården får 3,5-årige Luo Hein klappa en ko, vilket han aldrig har gjort förut.
– Vi bor i en stad, så det är första gången. Vi bor i Århus som är Danmarks näst största stad, säger Pernille Hein.
Kosafarin blev en lärorik upplevelse för besökarna.
– Det är fantastiskt att få vara med om det här. Jag är nästan tårögd över upplevelsen, säger Anette Magnusson.