Bokspridare i Venezuela får ALMA

En läsfrämjande organisation i Venezuela tog hem årets ALMA-pris. - Vårt val är en signal att det är lika viktigt att förmedla böcker som att skriva dem, säger Agneta Edwards i juryn.

Organisationen Banco del Libro i Venezeula får årets Litteraturpris till Astrid Lindgrens minne för sina läsfrämjande och bokspridande insatser.

Organisationen Banco del Libro i Venezeula får årets Litteraturpris till Astrid Lindgrens minne för sina läsfrämjande och bokspridande insatser.

Foto:

Till Astrids minne2007-03-15 07:03

Som vanligt en förtätad tystnad när ALMA-juryns ordförande Larry Lempert tog plats på podiet för att räkna ner sekunderna till klockan ett prick, för P1:s direktsändning.
Men namnet över Lemperts läppar blev inte av det vanliga slaget när Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 5-årsjubilerade. Det blev inte en eller två författare eller illustratörer. Det blev för första gången en organisation.
Banco del Libro. Det betyder "Bokbanken". Nätverket byggdes upp i Venezeula för snart 50 år sedan, till en början med främsta syfte att sprida läroböcker till den stora del av befolkningen som saknade resurser. Utbytesservicen Canje som startade 1960 spelar fortfarande en stor roll - under åren 2000-2005 byttes 25 000 läroböcker, vilket betyder en stor besparing för skolbarnens familjer. År 1960 fastslogs också Banco del Libros initialt grundläggande mål: att stödja återuppbyggnaden av landets utbildningssystem, förbättra kvaliteten på läromedel och att främja läsning bland barn och unga.
Många reagerade måhända med förvåning på årets pristagare - vare sig man känner till organisationen eller ej. Men Agneta Edwards kunde berätta att Banco del Libro faktiskt är den kandidat som nominerats flest gånger av flest länder sedan ALMA-priset instiftades.
- Det här är en organisation som precis som Astrid Lindgren själv tror att barn behöver böcker för sin utveckling, som sätter en tilltro till böckers betydelse och ser dem som en nyckel och ett fönster ut till samhället. Från vår sida är det en signal att det är lika viktigt att förmedla böcker som att skriva dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om