Ulla Rhedin, Janne Lundström och de andra i juryn verkade själva nöjda med det beslut kulturminister Ulvskog betygsatte som "ett strålande arbete".
För en av dem, Astrid Lindgrens sondotter Annika Lindgren, var det särskilt starkt och personligt i går.
- Jag känner mycket i dag, det är gripande och jag är lite tagen, sa hon till Vimmerby Tidning efter tillkännagivandet.
Kommunalrådet Leif Larsson tror att intresset för priset bara kommer att öka framöver.
- Och den positiva uppmärksamheten är självklart av godo för Vimmerby.
Man skulle ha sett Maurice Sendak när han lyssnade av sin telefonsvarare igår.
"Ehhh, hallo?this is Larry Lempert from Sweden. IŽm so glad to tell you that you are the first to get the Astrid Lindgren memorial award for literature...you share the price with Christine Nöstlinger...can you come to Skansen in Stockholm on the 4 June and fetch 270 000 euro?"
Han blev nog lika glad som Christine Nöstlinger, som nästan blev alldeles tyst.
Nog blev det riktigt spännande till slut, när tolvmannajuryn tagit plats på podiet och talesman Larry Lempert avspänt och underhållande fördrev tiden fram till det magiska klockslaget 14.00, då det första internationella Litteraturpriset till minne av Astrid Lindgren skulle tillkännages.
Ingen ropade "äntligen!", utom Larry Lempert själv, som passade på att sno Gert Fyllkings favvouttryck när han påpekade att det äntligen var dags att tilldela barn- och ungdomslitteraturen det pris man förtjänat sedan länge.
Larry Lempert beskrev juryns arbete som "oerhört roligt, oerhört svårt, oerhört lärorikt och oerhört intressant". Juryn, som tillrädde i november, har haft fyra intensiva möten, där man bollat idéer och kunskaper om författare och illustratörer och andra läsbefrämjare.
Gamla bekantingar
Inte utan att man satt där, i väntan på beskedet, och var lite orolig. Orolig att det skulle bli en liten puff, bara och läge att vända sig till bänkgrannen och fråga "har du hört talas om??"
Nu var det flera som reagerade med belåtenhet när namnen Christine Nöstlinger och Maurice Sendak äntligen ramlade ur munnen på Lempert och nog måste jag säga att det kändes väldigt roligt att inte bara känna igen pristagarnas namn, utan rentav kunna konstatera att det var personer som under flera år tagit stor plats i vardagsläsningen hemmavid.
Särskilt Maurice. Hans bilderbok om vildbasingen Max, rumsförvisad utan kvällsmat tills han vet att uppföra sig bättre, har jag nog läst sisådär tvåhundraelva gånger. Gånger två. Fast nu ligger vilddjuren i vildingarnas land i kartongerna för "alldeles för barnsliga böcker" på vinden, förvisso med ny strålglans efter gårdagen.
Christine Nöstlingers unge Franz var yngstingens favorit i nu-kan-jag-läsa-själv-åldern och också en förtjusande familjeangelägenhet med den galna berättelsen Tomanernas liv om två väluppfostrade små flickor som genomgår en otrolig förvandling.
Att två gamla bekantingar går och får pris är ju något att bli lite glad över, faktiskt.
Glad var också kulturminister Marita Ulvskog, som i ett pressmeddelande konstaterade att "två barnboksförfattare av rang får litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne" och att Maurice Sendaks vildingar är "en modern bilderboksklassiker som ständigt möter nya läsare, unga som gamla. Vem vill inte - men med skräckblandad förtjusning - följa med lille Max till vildingarnas land långt bortom haven?"
En annan som var nöjd och glad igår var Vimmerbys kommunalråd Leif Larsson, som före tillkännagivandet gissade på "flera pristagare, någon ganska publik och känd och kanske någon med öststatsanknytning, där barnkulturen stått högt på agendan" - nära skjuter som bekant ingen hare, men det här var spekulationer som rörde sig åt rätt håll, när nu flera viskade om att en organisation var det troligaste.
- Det här är jättestort för Vimmerby. Priset är en internationell angelägenhet som Vimmerby har stor delaktighet i, säger Leif Larsson, som också tycker att man valt ett bra tillfälle och en bra plats för själva utdelandet av priset på Skansen den 4 juni.
Den odelat positiva uppmärksamheten Vimmerby får är av godo för kommunen, på flera plan.
- Och med vetskap om juryns ambitioner kommer det internationella intresset för priset bara att öka i framtiden. Det känns naturligtvis väldigt bra.
Fast gladast av alla torde förstås Nöstlinger och Sendak ha varit igår. Nöstlinger fick beskedet strax före presskonferensen och sägs ha tagit det hela med "stor glädje, och lång tystnad". Sendak låg sannolikt ännu och sussade borta i Amerika, men hade fått ett sjusärdeles uppiggande meddelande på sin telefonsvarare.
?är en pålitlig ouppfostrare av Astrid Lindgrens kaliber. Hennes mångskiftande och djupt engagerade författarskap är präglat av respektlös humor, klarsynt allvar och lågmäld värme och hon ställer sig oreserverat på barnens och de marginaliserades sida."
Christine Nöstlinger är österrikisk författare, född i Wien 1936, och har publicerat böcker för barn i alla åldrar - från fantastiska berättelser till realistiska vardagsskildringar och tillbakablickande självbiografiska historier.
Debutboken Die feuerrote Friederike (Eldröda Elvira) utkom 1970.
Under det senaste decenniet har Nöstlinger framförallt skrivit böcker för mindre barn, bland annat två serier, om pojken Franz och en om flickan Mina.
Mera om Nöstlinger kan du läsa på Statens kulturråds hemsida, www.kulturradet.se.
Maurice Sendak får priset därför att han?
?är den moderna bilderbokens portalgestalt. Som ingen annan har han utvecklat bilderbokens unika möjligheter att berätta - till glädje för ständigt nya bilderbokskonstnärer. Och han är en av de modigaste utforskarna av barndomens mest hemlighetsfulla skrymslen - till glädje för ständigt nya läsare."
Maurice Sendak, amerikansk författare och illustratör, född i New York 1928, fick sitt genombrott 1963 med Where the Wild Things Are (Till Vildingarnas land). Det visuella uttrycket av ett barns inre landskap, som man möter redan här, blir Sendaks kännetecken även i In the Night Kitchen (I nattköket) och Outside Over There. Som ingen annan nu levande bilderbokskontnär har han kommit att förändra den moderna bilderbokens landskap - tematiskt, estetiskt och psykologiskt.
Mera om Sendak kan du läsa på www.kulturradet.se