"Förslagen är väldigt fina"

-Fyra väldigt bra förslag. Det tycker Karin och Carl-Olof Nyman efter en första titt på förslagen till officiellt minnesmärke över Astrid Lindgren. Igår samlades juryn i Vimmerby, för ett första möte efter att förslagen visats för en livligt tyckande allmänhet. - Vi kommer att fatta ett bra beslut, vad det lider, lovade Martin Wickström, projektledare vid Statens Konstråd. "Vad det lider" är närmare bestämt den 28 mars, då juryns beslut ska tillkännages.

Till Astrids minne2003-02-26 08:49

Att den 25 februari blivit ett viktigt datum för alla som är intresserade av processen som ska leda till att ett minnesmärke över Astrid Lindgren placeras i Vimmerby råder det ingen tvekan om. Men gårdagen var bara början på juryns arbete, som ska avslutas med ett möte den 28 mars. Först då tillkännages vilket av de fyra förslagen juryn förespråkar.
- Många har hört av sig och undrat om det skulle bli beslut redan idag, och vi får ta på oss det här, att vi formulerade informationen lite slarvigt. Det är ett viktigt beslut som ska fattas och nu måste juryn ha tid på sig, säger Martin Wickström.
Att de starka reaktionerna i Vimmerby skulle vara en orsak till att beslutsdatum fastställts i slutet av mars tillbakavisas helt.
Det var en lättad projektledare som lämnade första jurymötet i Vimmerby, nöjd och glad över att de andra i gruppen varit så positivt inställda till förslagen.
- Jag började ju ärligt talat undra om det var mig det var fel på, eftersom jag tycker att vi fått in fyra väldigt fina förslag och reaktionerna blev så som de blev, men nu känns det jätteskönt.
Alla fyra bra
I juryn ingår för familjens räkning Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman och hennes man Carl-Olof Nyman. Igår såg de förslagen för första gången och de var påtagligt nöjda med Wolgers, Kristalova, Lindfeldt och Matz sätt att tackla utmaningen att jobba med Astrid Lindgrens personlighet och verk i första rummet.
Nymans har tidigare varit försiktiga att uttala sig om förslagen.
- Jag visste till att börja med inte vad jag skulle förvänta mig och det är väldigt svårt att svara något vettigt när man inte sett förslagen annat än på små tidningsfotografier, säger Karin Nyman.
De tycker båda att de fyra förslag som tagits fram är bra.
- De har valt att på helt olika sätt gestalta Astrids personlighet och hennes rika och omväxlande verk, säger Carl-Olof Nyman.
Karin Nyman säger att hon förstår att det blir diskussion och debatt kring en sak som den här.
- Det får man väl begripa att folk visar intresse och tycker olika, det blir nästan alltid det när det gäller påkostade och uppmärksammade tävlingar.
Carl-Olof Nyman är dock något överraskad över delar av reaktionsvågen i Vimmerby.
- Jag måste säga att jag är förvånad över den mängd kategoriska avståndstaganden mot förslagen som kommit till uttryck. Vart och ett skulle duga och duga bra. Alla är tydligt förankrade i Astrid Lindgrens författarskap och personlighet och alla fyra är på ett intelligent vis relaterade till hennes verk.
Inte angelägen
Många Vimmerbybor har gett uttryck för en önskan att se en porträttstaty av Astrid Lindgren i Vimmerby. Karin Nyman säger att hon kan förstå att det blivit en besvikelse för många och hon betonar att familjen inte vill diktera hur Vimmerby ska göra.
- Men i det här fallet har vi blivit inbjudna i att sitta med i juryn och då måste vi ju säga att det inte är vår önskan och att vi också vet att Astrid själv inte ville stå staty.
Men i Stockholm finns två porträttstatyer. Varför inte i Vimmerby, då?
- När det gäller de som finns i Stockholm blev vi aldrig tillfrågade, det har vi blivit här. Samtidigt sitter vi ju inte här och förbjuder Vimmerbyborna att få en porträttstaty, säger Karin Nyman.
- Min alldeles bestämda uppfattning är att det är mycket, mycket svårt att göra en riktig Astrid Lindgren-staty nu när hon är död. Man kan möjligen skapa något som 2050 års Vimmerbybor tycker liknar det de sett i någon bok, men personligen såg jag det som min främsta plikt - när vi nu blev inbjudna - att se till att det inte blev någon porträttstaty, även om jag förstår att det lockar många, säger Carl-Olof Nyman.
Nymans passar på att betona att ingen idag kan säga vad Astrid Lindgren själv skulle ha tyckt och tänkt om det officiella minnesmärket.
- Ingen människa kan veta vad Astrid skulle ha tänkt idag, men så mycket kan man väl säga att hon inte var särskilt angelägen att stå staty. Inte i Vimmerby. Inte i Stockholm heller.
Att det är en tuff uppgift juryn har framför sig är de medvetna om. Men efter det första sammanträdet verkar det som om jurymedlemmarna åtminstone är eniga om att det är bra förslag de har att ta ställning till.
"Kommunen kanske skulle bestämma sig för att ta alla fyra förslagen", tipsar Carl-Olof Nyman, med glimten i ögat.
- Man bör förstås försöka se förslagen flera gånger, läsa konstnärernas texter, gå ut på torget och fundera över hur det skulle se ut. När vi gjort det tror jag vi kommer att enas, säger kulturchef Anders Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!