Mur som Astrids minne

Förslagen till minnesmärke över Astrid Lindgren debatteras flitigt i dessa dagar. Nu lanserar konstnären Henry Gustafsson en idé med gråstenssymbolik: - Varför inte låta människor lägga stenar till minne av Astrid? Det skulle med tiden kunna bli en ringlande stengärdesgård runt Vimmerby.

Till Astrids minne2003-02-20 14:00

lägg i den pågående debatten om minnesmärke över Astrid Lindgren.
Stengärdesgården är en sak för sig, en idé som länge gnagt i huvudet men tidigare inte kommit längre än till hustrun och några nära vänner.
- De här stenarna kunde bli något som människorna själva kände att de var delaktiga i, ett folkets eget minne. Min tanke är att det ska vara väldigt okomplicerat och enkelt.
Att tanken fastnade vid just stenar har flera skäl. Henry Gustafsson tycker mycket om den småländska gråstenen.
- Sten finns överallt, småländska bönder har brutit sten i generationer och jag tycker att det vore ett fint sätt att hylla Astrid på. Dessutom är det ju en mycket gammal sed att hedra bortgångna att lägga en minnessten.

Inget konkurrerande alternativ
Minnesstenarna ska alltså inte på något sätt blandas ihop med det minnesmärke som Statens konstråd och Vimmerby kommun just nu jobbar med att ta fram. Henry Gustafsson ser helt enkelt inga hinder för något annat, vid sidan av det som ska hända på torget.
Stengärdesgården skulle till exempel kunna börja vid Astrid Lindgrens Värld, dit ju många människor söker sig.
- Hur stenmuren ska gå är väl en fråga att diskutera senare, i så fall.
Onekligen är det ett spännande förslag, då ju ingen av oss idag vet hur Astrids mur skulle ringla framåt i tiden. Henry Gustafsson tror i vilket fall att det skulle tilltala många att få lägga en sten till Astrids minne. Inte minst om detta kombineras med möjligheten att få stenen graverad med namn och årtal.
- Tänk om människor om 75 år kan åka till Vimmerby, följa stengärdesgården och säga "titta, där ligger ju farfars sten". Är det av praktiska skäl svårt att åstadkomma kan man kanske istället ha en tavla, där namn och årtal nedtecknas.
Den som vill skulle kunna ta med sig en egen sten, men det ska också finnas stenar tillgängligt för spontanläggning.
- Det är inte värre än att någon tar på sig att köra dit ett lass. Det här är, som jag ser det, inte krångligt, svårt och heller inte förenat med några direkta kostnader. Men självklart vore det kul om någon tycker att det är en idé värd att ta praktiskt ansvar för.

Symbolhandling
Henry Gustafsson funderar också på hur det hela kunde utvecklas. Kanske kunde människor erbjudas möjligheten att köpa minnesstenar, få sitt namn på stenen och pengarna kunde gå till barnverksamhet i Astrids anda. Möjligen kunde det få bli ett hål här och var i stenmuren.
- Hål för överraskningar.
Henry Gustafsson tror att Astrids stengärdesgård skulle kunna bli ett populärt besöksmål i sig, och att många skulle vilja delta i symbolhandlingen att lägga en sten.
Måhända blir det alltså så att någon framöver får lägga första stenen i ett ringlande, levande Astridminne ingen av oss har en aning om hur långt det kan sträcka sig.
-Det vore roligt att veta om fler tycker att det är en bra idé. Då är det ju bara att köra igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!