Nytt förslag till minnesmärke

Arkitekten Nils-Olof Croneman i Söderköping har, som så många, följt debatten kring minnesmärket över Astrid Lindgren. Och Croneman säger att han nu inte kan "låta bli att vara lite klåfingrig". Nu levererar han ett eget förslag till Vimmerbyborna, att tycka till om.

Nils-Olof Croneman, Söderköping, säger att han inte kan låta bli att vara lite "klåfingrig" och lämnar ett alternativförslag till minnesmärke över Astrid Lindgren. Foto: Daniel Cannervik

Nils-Olof Croneman, Söderköping, säger att han inte kan låta bli att vara lite "klåfingrig" och lämnar ett alternativförslag till minnesmärke över Astrid Lindgren. Foto: Daniel Cannervik

Foto:

Till Astrids minne2003-12-09 08:07

- Det kan naturligtvis tyckas vara lite näsvist, men Astrid själv var ju en orädd och uppriktig person. För mig är Astrid en hjärteangelägenhet och jag har funderat väldigt mycket på hur hon bäst kan hedras.
Nils-Olof Croneman har kallat sitt förslag "Kärlek till barn". En stor Astrid, i stiliserad form, ska omges av små barn, representerade av Emil i olika former.
- Hon sträcker ut famnen där hon står i lång klänning och hatt. Och den där kärleksfulla famnen räcker inte bara till för barnen - den har plats också för oss vuxna, för staden Vimmerby, ja för hela världen.
Valet att föreslå en stiliserad Astrid är mycket medvetet.- Jag har jobbat mycket med landscaping och som skulptör med offentliga utsmyckningar under mitt yrkesverksamma liv. Den stilistiska formen är för mig är fantastiskt levande. Man kan tänka sig att genom vissa detaljer, exempelvis Astrids karaktäristiska näsa, ge en extra skjuts åt igenkännandet - annars tycker jag snarare att det är gestalten och gesten som ska representera det Astrid stod för. Och det är den där vidöppna famnen, och barnen som väller mot henne.
Att sträva efter en mera exakt avbildning av en människa som så många människor har en egen bild av, betecknar han som nästintill omöjligt att lyckas med.
- Då skulle det verkligen bli debatt.
Nils-Olof Croneman tycker att Astrid ska vara dominerande i storlek, minst 2,5 meter, eftersom "hon ju var och är så stor".
När det gäller de små barnen kring Astrids fötter tycker Croneman att det finns möjlighet att konkret göra minnesmärket till hela Sveriges angelägenhet.
Han tycker att det är självklart att ett minnesmärke ska stå på torget i Vimmerby, men inte lika självklart att det är Vimmerby som ska betala hela notan.
- Här kan Göteborg finansiera kostnaderna för några pojkar, Malmö några, Ulricehamn och Söderköping - det skulle skapa en delaktighet.
Nils-Olof Croneman säger att han är optimist och han förväntar sig reaktioner på sitt förslag.
- Jag har tänkt mig materialet grönärgad brons, som ju ändrar färg med tid och väderlek. Pojkarna kommer att se olika ut i solsken och regn. Och att jag valt Emil är alldeles naturligt - Emil var ju den figur som stod Astrid närmast.

"Kärlek till barn" kallar Croneman sin stilistiska skulptur. Här en modell i frigolit. Foto: Daniel Cannervik
"Kärlek till barn" kallar Croneman sin stilistiska skulptur. Här en modell i frigolit. Foto: Daniel Cannervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om