- Ett par förslag är riktigt bra och "Källa Astrid" av Berit Lindfeldt tycker jag absolut det går att göra något med, säger Tage Molander.
Överens om att det fanns ett "helt orealistiskt" förslag var de också.
- Ett gammalt fint stenlagt torg ska inte gömmas, säger Nils Mårheden.
Torsten Anderson, själv konstnär, tycker att det borde ha funnits lokala konstnärer med bland förslagen.
- Tyvärr är vi dåliga på att utnyttja lokal kunnighet i olika sammanhang och jag tycker åtminstone Henry Gustafsson, Anders Lindgren och Henrik Allgén kunde ha funnits med bland de inbjudna. Men det här är också bra namn och jag tycker inte alls att det är nödvändigt med en porträttstaty. Att hitta det enkla är det svåra.
Som "inrusande kommunal tjänsteman som hållit på med torget i 25 år och därför vet hur känsligt det är" var dock den spontana kommentaren att utställningen var spännande.
- Jag skrattade också gott när jag såg Wolgers förslag i tidningen första gången. Det är spännande men ogenomförbart. Spontant gillar jag Berit Lindfeldts förslag bäst, det är för lite vatten i Vimmerby och ytterligare vatten på torget skulle verka som pendang till fontänen vid Rådhuset.
Charlotte Hedborg, ordförande i Vimmerby Konstförening, som häromdagen var kritisk till förslagen står fast vid sin inställning efter att ha sett utställningen.
- Jag tycker inte annorlunda nu och jag har fått mycket stöd och respons.
Men Charlotte Hedborg betonar att det inte betyder att hon vill ha en porträttstaty.
- Inte alls, Vimmerby är i stort behov av konstnärlig utsmyckning, och det får gärna vara friskt och humoristiskt. Men jag tycker inte att något av förslagen är av det slaget jag kan tänka mig håller i 200 år. Till att börja med ska vi vara rädda om vårt torg, vi har bara ett. För det andra tycker jag att man borde ha sökt konstnärer som är lika stora som Astrid var som författare - det finns en hel rad sådana. Nu tror jag det blir prestige i det hela och då sväljer man det här.
Kritisk är också Monica Beijer, föreningen Bevara Vimmerby:
- Förslagen är för moderna och för främmande för vår stadsbild. Jag tycker det är väldigt viktigt att tänka på helheten - därför passar de inte in. Dessutom ställer jag mig mycket frågande till varför det ska vara så bråttom. Idag visas förslagen och redan den 25 februari ska man ta beslut.
Leendena var däremot breda hos ungdomarna Lovisa Nelson, Amelie Gustavsson och Tomas Wahlström, som stod böjda över Dan Wolgers modell över torget.
- Jättefint! En väldigt fin idé. Fast man undrar ju hur mycket ungdomar skulle förstöra och så blir det ju lite konstigt med vägarna och stadsplanen. Det finns många "men" i det här, fast det är väldigt härligt?
Spännande tyckte också kommunalrådet Leif Larsson att det var att se de utställda förslagen.
- Det har hänt mycket i mig sedan jag såg de första bilderna i tidningen och låtit det här sjunka in och nu undrar jag om inte också de som tyckte det var så fruktansvärt kan se det hur en annan vinkel.
Leif Larsson utesluter inte en porträttstaty av det slag många Vimmerbybor efterlyst i debatten.
- Det kan mycket väl bli en sådan - men på en annan plats. Min personliga reflektion är att det mycket väl kunde vara lämpligt med en staty à la Nils Ferlin i Astrid Lindgrens Värld, där man ju diskuterar att inrätta en minnesplats.
Men på torget kommer det alltså inte att bli aktuellt med en Astridstaty.
- Jag är medveten om att det finns ett behov av att möta Astrid i någon form bland både Vimmerbybor och besökare, men det har blivit en sammanblandning av begreppen. Det vi talar om här är ett minnesmärke, ingen porträttstaty. När det gäller minnesmärket har det varit Astrids uttryckliga vilja och familjens klara inställning.
Kommunalrådets uppmaning till alla är att tänka på tre saker.
- För det första handlar det här om ett minnesmärke över Astrid Lindgren, ett offentligt konstverk, för det andra är det viktigt att man ser tankarna varje konstnär haft och bildar sig en uppfattning om anledningen till att man gjort som man gjort och för det tredje ska man ta med sig det man tagit in ut på torget och fundera över hur det kommer att se ut i verkligheten.
Och så här tyckte folket...
När utställningen öppnade för allmänheten passade vi naturligtvis på att haffa några i vimlet för att höra vad de tyckte om konstnärernas förslag.Konstvännerna Tage Molander och Nils Mårheden, tycktes ganska eniga när de resonerade och konstaterade att det gällde att "titta länge".
Tage Molander tar en närmare till på "Källa Astrid", som "absolut går att göra något med"
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!