På marsch för en staty

"Nu går vi!" ropade Mikael Sandström bakåt i ledet när 106 meter namn för en Astrid-staty i Vimmerby skulle överlämnas till kommunstyrelsen. Och kommunstyrelsens ordförande Leif Larsson (c) välkomnade uppvaktningen från Bevara Vimmerby. - Det är med glädje jag noterar engagemanget i den här frågan.

Till Astrids minne2003-10-08 06:26

Föreningen Bevara Vimmerby hade samlat både styrelse och frivilliga bärare när namnlistorna för en Astrid Lindgren-staty skulle överlämnas till kommunstyrelsen i samband med tisdagens sammanträde.
Och nog blev det lite pyssel när den långa pappersormen med 8 485 namn på hoptejpade listor skulle ringla sig från nedre delen av torget upp till sammanträdesrummet i stadshuset.
"Det här måste vara 220 meter - minst", trodde någon i ledet, men den officiella mätningen löd 106 meter. Antalet namnunderskrifter har alltså ökat med ytterligare något hundratal de senaste dagarna.
Och alla namn är lästa, några strukna.
- Emil i Lönneberga tog vi bort, säger Monica Beijer, sekreterare i föreningen.
Det de drygt 8 000 personerna skrivit under på är att de "önskar en staty av Astrid Lindgren placerad framför Rådhuset i Vimmerby samt att denna plats namnges efter henne".En och annan hade också passat på att framställa något mer detaljerade önskemål: "Gör den av guld!"
Förhoppningarna bland styrelsemedlemmarna i Bevara Vimmerby verkar vara stora vad gäller de framtida statyutsikterna.
- Vi hoppas bli tagna på allvar och vi hoppas nu på lite andra förutsättningar för ett minnesmärke som vi i Vimmerby - och andra svenskar - vill ha, säger Mikael Sandström.
Mikael Sandström uppmanade kommunstyrelsen att se till att processen med minnesmärket backar ett steg. Bevara Vimmerby vill att man går ut ytterligare en gång, för att hitta ett minnesmärkesförslag som får bredare stöd.
- Det förslag som finns idag har tagits fram på felaktiga utgångspunkter, när man sökte efter allt utom en staty. En staty är det vi vill ha.Det sägs att Astrid Lindgren själv inte ville ha någon staty, men det är också felaktigt, eftersom det finns tre statyer resta i Stockholm, sa Mikael Sandström, innan han lämnade över en bunt bilder till ks-ledamöterna, som visade Astrid sittandes modell för en av porträttstatyerna.
- Och ingen kan väl påstå att hon ser lidande ut?
Lidande såg heller inte kommunalrådet Leif Larsson ut när han konstaterade att engagemanget från Vimmerbyborna i minnesmärkesdebatten är glädjande.
Han tycker inte att frågan splittrat Vimmerby.
- Det visar bara att det finns olika uppfattningar i frågan och ett stort intresse.
Särskilt överraskad över att Bevara Vimmerby fått ihop närmare 8 500 namnunderskrifter är han inte.
- Det är ganska naturligt.
Men Leif Larsson, medlem i föreningen, tillhör inte de som skrivit på.
- Nej, givetvis har jag inte skrivit på när jag samtidigt deltar i den demokratiska processen.
Och vad kommunalrådet helst av allt själv vill se på torget framöver - Källa Astrid eller en staty - svarar han inte mera precist på än så här:
- Jag vill ha ett minnesmärke över Astrid Lindgren!
Hur lång tid det kommer att ta innan Vimmerby får ett beslut om hur Astrid Lindgren ska minnas och hedras är ännu höljt i dunkel.
- Det dröjer till vi får ett bra beslut, säger Leif Larsson.
Men vad 8 485 personer vill ha har i vilket fall kommunstyrelsen fått veta. Och kommunsekreterare Eva Wickman hade en ovanligt omfattande skrivelse att diareföra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om