Världens blickar på Skansen

På onsdag får Philip Pullman och Ryôji Arai motta Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ur kronprinsessan Victorias hand. Onsdagen är också startskott för Vimmerbydagarna på Skansen med ett späckat program. Succéoxarna från Brantestad, Vimmerby marken och, självklart; ett riktigt småländskt Tabberas som final. Däremellan hinner ett riktigt Leijon ta tömmarna och Vimmerbys Ungdomsråd får ministerbesök...

Els-Mari Heelge bjuder oxarna Lasse och Bosse på kringeldoft. Erik Svensson ser till att oxparet är väl förberedda på att möta folkets beundran på Skansen för andra året i rad. Foto: Annica Högberg

Els-Mari Heelge bjuder oxarna Lasse och Bosse på kringeldoft. Erik Svensson ser till att oxparet är väl förberedda på att möta folkets beundran på Skansen för andra året i rad. Foto: Annica Högberg

Foto:

Till Astrids minne2005-05-24 14:30

Litteraturpristagarna har redan landat och för dem innebär sverigevistelsen rader av möten och framträdanden. Exempelvis deltar Ryôji Arai, tillsammans med ett 20-tal elever från Nytorpsskolan i Västerhaninge, i en målarworkshop på Nationalmuseum.

Barn från Södra Vi
På onsdagen hålls en berättarstund på Kulturhuset i Stockholm. Runt 260 barn från ett flertal skolor deltar, en busslast barn kommer från Södra Vi skola. De har jobbat med att läsa pristagarnas böcker, de har målat, själva skrivit och skapat på olika sätt. Nu ska de få träffa pristagarna och kunna ställa frågor. De ska sjunga och de ska presentera sitt eget material.

Prisutdelning
Så på onsdagskvällen blir det högtidlig prisutdelning på Sollidenscenen på Skansen. Kronprinsessan Victoria delar ut priset, fem miljoner kronor. Statsminister Göran Persson deltar tillsammans med utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky. Konferencier under ceremonin är Lill Lindfors.
När prisutdelningsyran lagt sig en smula vidtar Vimmerbydagarna på Skansen! I år är temat Vimmerby Marken. Runt 16 konsthantverkare från Vimmerby kommer att visa upp och sälja sina alster på Bollnästorget torsdag, fredag och lördag. Det blir tenn, vaxljus, glas, karameller, och mycket annat kvalitetshantverk med anknytning till Vimmerby.
- Så blir det spontanunderhållning, berättar Stefan Gustafsson som tillsammans med Margareta Lindström och Malin Nilsson på Vision Vimmerby håller i trådarna för arrangemanget.

Lasse och Bosse
På torsdagen blir det kämpigt för oxparet Lasse och Bosse. Då kommer självaste Skansenchefen Anna-Greta Leijon för att lära sig hur ett par oxar styrs. Kanske resulterar det mötet i att hon är en av cirka 20 personer i landet som har eget oxkörkort. Frågan är vad det strävsamma paret Lasse och Bosse kommer att tycka om att ha ett Leijon vid tömmarna...
Har Anna-Greta Leijon tur så kan det finnas en chans att hon blir bjuden på en äkta kokt Vimmerbykringla.
- Vi har bakat 3 000 kringlor till Vimmerbydagarna berättar Els-Mari Heelge, Brantestad.
Där har damer från trakten samlats till ett Kringelkollegium för att bevara, och föra vidare, urtraditionen med kokta kringlor. Att sälja kringlor till Skansenbesökare är ett sätt att sprida kunskap om delikatessen.
Barn- och ungdomsminister Lena Hallengren kommer att besöka Skansen på torsdagen. Där ska hon träffa ungdomar från Vimmerby. Det är Ungdomsrådet som kommer att ge ministern en tänkvärd budkavle som hon kan ta fram och kika på om idéerna skulle tryta.
- Det blir en påminnelse om barn- och ungdomars engagemang, säger Carina Johansson på ungdomskontoret i Vimmerby.

Våga engagera sig
Carina Johansson berättar att budkavlen är ett resultat av de elevrådsutbildningar som LO-facken i Vimmerby ordnar årligen för eleverådsrepresentanter på Vimar- och AL-skolan.
- Utbildningarna syftar till att unga ska våga engagera sig och våga ta plats, säger Carina Johansson.
När Kommunal i Kalmar län gästade Astrid Lindgrens Värld i lördags passade LO-facken och Ungdomsrådet på att fråga deltagande barn om vad de anser är viktiga frågor att jobba med. Allt noterades på lappar och ska bli till en budkavle åt ministern.
- Nu ska vi visa Lena Hallengren vilka frågor som barn- och unga i Kalmar län tycker är viktiga!

Finaldags
På torsdagseftermiddagen framträder tjejer från popkollo, föreningen Astrid Lindgrens Hembygd.
Fredagen blir det mera "marken" och samtal om rasism i Logen vid Bollnästorget. Under temat Ljus och mörker bjuder Exit, Svenska kyrkan och Aktiv ungdom in till öppet möte där det utlovas en hemlig gäst.
Fredagen avslutas med föreställningen Lumbra de Noche, en föreställning om rasism, i Ordenshuset.
Lördagen är finaldag och dagen då det Lilla tabberaset ska ske. Fast så litet blir det verkligen inte.
- Vi har 200 personer anmälda, berättar Stefan Gustafsson.
Gästerna består av både Vimmerbybor i förskingringen samt människor som skulle kunna tänka sig att bli nya Vimmerbybor framöver...

Prins hatt-föreställning
Två gånger på lördagen framför Vimmerbyungdomar Prins Hatt i Novilla precis vid Skansenentrén. Det är elever vid Kulturskolan som satt upp föreställningen.
Precis som förra året kommer både Vimmerby kommun och Turistbyrån i Vimmerby att finnas på plats med information. Nytt för i år är att informationen finns att få på sex olika språk varav ett är kinesiska.
Lokal konst kommer heller inte att fattas på Skansen. Textilkonstnären Birgitta Romare kommer att vis upp två av sina stora vävar.
- Bullerbyn och bondgård.
Under Vimmerbydagarna kommer många av deltagarna att ha tidstypiska kläder eller vara iklädda folkdräkt.
- Vi har sagt att det är kul om alla har tidstypiska kläder men det är inget krav, säger Stefan Gustafsson.
Många företagsrepresentanter kommer att delta under Vimmerbydagarna och passa på att hålla olika möten på Skansen.
Som en final på Vimmerbydagarna kommer Astrid Lindgrens Världs rollfigurer att inta Sollidenscenen och göra ett framträdande.

Laddade. Margareta Lindström, Stefan Gustafsson och Malin Nilsson, Vision Vimmerby AB, har jobbat intensivt med att få till ett riktigt innehållsrikt program för Vimmerbydagarna på Skansen.
Laddade. Margareta Lindström, Stefan Gustafsson och Malin Nilsson, Vision Vimmerby AB, har jobbat intensivt med att få till ett riktigt innehållsrikt program för Vimmerbydagarna på Skansen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om