"Till oss kan de komma och prata om allt"

En vecka in på det nya jobbet och hon har redan besökt flera skolor. Möt Linnéa Stenberg Johnsen, ny fältare i Västerviks kommun.

”Nu handlar det om att komma in i jobbet och lära känna ungdomarna”, säger Linnéa Stenberg Johnsen som nyligen tillträtt som fältare i Västerviks kommun.

”Nu handlar det om att komma in i jobbet och lära känna ungdomarna”, säger Linnéa Stenberg Johnsen som nyligen tillträtt som fältare i Västerviks kommun.

Foto: Kristina Westring

Familj2019-08-31 14:00

Höstterminen har börjat och skolorna är återigen igång med sina verksamheter. Elever fyller klassrum, korridorer och uppehållsrum. Linnéa Stenberg Johnsen är ny på jobbet som fältare och det är ungdomar som är hennes och kollegan Fatos Durmishis fokus.

– Vår målgrupp är unga mellan 12 och 18 år. Till oss kan de komma och prata om allt, till exempel relationer, problem, droger. Vårt arbete är förebyggande, säger Linnéa.

För en fältare gäller tystnadsplikt, men är något oroväckande har de även anmälningsplikt om de anser att mer stöd och hjälp behövs.

Linnéa har arbetat i drygt en vecka och hittills har hon och Fatos hunnit med att presentera sig på Västerviks högstadier och på gymnasiet. Även Ankarsrums skola har de besökt. Längre fram kommer de att finnas på skolor, fritidsgårdar och där unga rör sig.

– För mig är det ju väldigt nytt. Nu handlar det om att komma in i min nya roll och lära känna ungdomarna.

Linnéa, som är 28 år, växte upp i Västervik och på gymnasiet gick hon barn- och fritidsprogrammet.

– Jag var ganska skoltrött och det tog ett tag innan jag hittade rätt utbildning.

Att inte ha haft en spikrak skolgång tror hon kan vara en fördel i det nya jobbet.

– De vuxna som finns i ungas närhet är oerhört viktiga. Att bli sedd och få stöd för att kunna gå vidare i livet. Jag tycker om att se det som finns under ytan och visa att man bryr sig.

Linnéa säger att hon alltid varit intresserad av människors rättigheter och känner för de svaga i samhället. När gymnasiestudierna var avslutade arbetade hon på olika sätt inom kommunen med att stötta personer med funktionsvariationer. Ett arbete som hon trivdes med, men i bakhuvudet fanns drömmen om att plugga på högskola.

– Det har funnits med länge och jag hade tänkt att flytta, men så träffade jag min nuvarande sambo.

Linnéa sökte till Campus Västervik och kom in på den treåriga utbildningen till socialpedagog. En tid hon beskriver som mycket givande.

– Det var fin sammanhållning i klassen och de sända föreläsningarna från Högskolan Väst fungerade jättebra.

I våras blev Linnéa klar med utbildningen och hon hade gjort praktik på familjeenheten inom socialförvaltningen dit fältarna hör. Under sommaren jobbade hon på utredningsenheten för äldre.

– Jag trivdes bra där, men det är förebyggande med unga som jag vill jobba och som fältare är det just det man gör.

Linnéa Stenberg Johnsen är ny fältare i Västerviks kommun.
Linnéa Stenberg Johnsen är ny fältare i Västerviks kommun.
Linnéa Stenberg Johnsen Fältare

Aktuell: Ny som fältare i Västervik

Utbildning: Socialpedagog.

Ålder: 28 år.

Bor: I Västervik.

Familj: Sambo.

Fritidsintressen: Ridning och båtturer i Tjust skärgård.

I Västerviks kommun finns två fältare, Linnéa Stenberg Johnsen och Fatos Durmishis. Deras uppgift är att finnas som stöd för unga mellan 12 och 18 år. Verksamheten är uppsökande och förebyggande.

En del i arbetet är att skapa en trygg miljö vilket kräver samarbete med skola, fritidsgårdar, socialtjänst och polis.

Fältare Västervik finns även på sociala medier som Facebook och Instagram.

Fältarna tillhör individ- och familjeomsorgen inom socialförvaltningen.

Källa: Västerviks kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!