– När jag var liten var alla runt 50 riktiga gubbar. Lite svårt att ta in att jag själv är där, men visst känns och syns det. Jag är gråhårig och jag har ont i ett knä.

När vi träffas, någon vecka in i juli, är Tobias Ahlstedt mitt uppe i den mest intensiva jobbperioden på året. I hans uppdrag på Västervik Framåt ingår att organisera aktiviteter och försäljare i centrum under festivalveckorna då Västervik fylls till bredden med människor.

– Det ska vara kul för alla. Vi satsar på fysiska aktiviteter för barn och en bra mix på matförsäljningen. Maten ska inte konkurrera med det som redan finns.

Artikelbild

| ”När jag flyttade tillbaka till Västervik fylldes jag av skärgårdens dofter”. Tobias Ahlstedt trodde aldrig att han skulle återvända till den stad han växte upp i.

Vi slår oss ner på trädäcket vid nya Slottsholmen. Skeppsbrofjärden breder ut sig med en solglittrande yta och vid horisonten syns de gröna och röda sjömärkena som guidar båtar genom Blockholmssundet.

– Platsen du föds på ger ett fingeravtryck i hjärtat. När jag flyttade tillbaka hit fylldes jag av skärgårdens dofter; vattnet, blåstången, blommorna och tallarna på öarna.

Tobias Ahlstedt är född och uppvuxen i Västervik. Men efter gymnasiet ville han härifrån. Staden kändes tråkig och inskränkt. Han flyttade först till Göteborg och sedan till Malmö som var rätt plats för en kreativ själ. Där arbetade han på TV4 och läste regi, manus och ekonomi/marknadsföring. År 2001 startade Tobias ett produktionsbolag som gjorde reklamfilm och drama för radio och tv. Nio år senare var han dock tillbaka i Västervik.

– Jag trodde aldrig att jag skulle återvända. Men min dåvarande fru Agnetha och jag föll för Västervik.

Artikelbild

Familjen flyttade hit och sedan dess har Tobias bland annat jobbat på reklambyrå, drivit den egna byrån Min byrå, och sedan 2014 arbetar han som handels- och projektledare på Västervik Framåt.

– Jag gillar att få saker och ting att snurra.

Musiken tar stor plats och sedan tonåren har Tobias spelat och spelar fortfarande i olika konstellationer: Malmömaskin, Mr Polisong & the Pitt Crew, Tob Hazzanz och Christer Världsminister & Gun Granat för att nämna några.

– Det som ger mig mest musikaliskt just nu är ändå att spela bas i Anna Landuccis band. Det är så skönt att få koncentrera sig på just det som är min grej, basen.

Många saker på en gång kräver en strukturerad tillvaro och till sin hjälp tar han rutor och tidsschema.

– Folk brukar fråga hur jag hinner med. Det går bra med excel och kalender i mobilen.

Sedan 2016 är Tobias Ahlstedt vigselförättare. Ett uppdrag han håller högt.

– Varje gång får man med sig lite av kärleken. Och eftersom jag även förrättar begravningar och namngivningar är det som en hel livsresa jag får ta del av. Födsel, giftermålet, döden. Jag försöker locka fram glädjen och möjligheten att sjunka in i sorgen.

Det är nu vi kommer in på Tobias egen sorg och saknad efter sin bror Daniel som gick bort 2010.

– Det drabbade mig hårt och är en jävligt stor sorg. Även om han var enerverande fanns han alltid där för mig. För mig kommer sorgen långt efteråt. Daniel är fruktansvärt saknad.

En annan omvälvande livshändelse var skilsmässan för ett och ett halvt år sedan.

– En skilsmässa är det mest smärtsamma man kan göra, tror jag. Det är så många involverade.

Under intervjun har solen över Skeppsbrofjärden krupit in bakom dramatiska moln vilka bildar en perfekt bakgrund för fotograferingen.