Efter caféet: Ny inriktning på Tofvehult

Sorg och lättnad. Känslorna var blandade när Lena Göransson för ett par år sedan insåg att hon inte kunde fortsätta att baka till familjens populära café i Tofvehult strax utanför Västervik.

Lena Göransson bestämde sig för att "skynda långsamt" när hon insåg att hon inte längre kunde driva sitt café.

Lena Göransson bestämde sig för att "skynda långsamt" när hon insåg att hon inte längre kunde driva sitt café.

Foto: Lotta Gometz

Tofvehult2018-12-21 15:00

En utvecklad överkänslighet mot mjöl, i kombination med astma, var den huvudsakliga orsaken.

Lena som på daglig basis, i 18 års tid, bakat hundratals "tofvehultare" per dag (en smörgåsgiffel, tillika caféts klassiker) och diverse kakor och bakverk blev plötsligt tvungen att stanna upp och fundera på alternativ.

Och en viss lättnad infann sig faktiskt så småningom, till hennes egen förvåning.

– Det var först när jag blev tvungen att ta ett kliv tillbaka som jag insåg hur slitsamt, om än roligt, det faktiskt varit. Jag steg upp klockan fyra varje morgon för att börja baka, berättar hon.

Till många stamgästers besvikelse avvecklades så cafédelen definitivt för två somrar sedan.

Lenas man Peter fick jobb som turistchef i grannkommunen Vimmerby och själv bestämde hon sig för att vara öppen för nya kontakter och idéer, "för universum" som hon uttrycker det, utan att hasta vidare allt för snabbt.

Och knappt hade hon hunnit tänka denna tanke förrän oväntade och spännande saker började att ske.

– Jag blev kontaktad av människor från olika delar av världen som upptäckt Tofvehult via nätet och som lockats av bilderna och energierna som platsen utstrålar, säger hon.

Kontakterna resulterade bland annat i att en shaman från USA kom för att hålla en retreat på Tofvehult. Det blev startskottet för en ny inriktning.

Nu arrangeras regelbundet retreater, seminarier, utbildningar, work shops och inspirationshelger av diverse slag på Tofvehult.

Bland annat har Lena och Peter ett nära samarbete med föreläsaren Daniel Mendoza som är ansvarig utgivare för tidningen Good News Magazine.

– Han kommer hit med jämna mellanrum för att hålla föreläsningar och work shops som man kan boka in sig på, och han pratar ofta på temat "kärlekens omtanke".

– Daniel Mendoza har en trasig barndom bakom sig, en uppväxt som kantades av våld i hemmet. I dag är han en klarsynt och jordnära person som valt att bryta ett destruktivt mönster. Och han betonar ofta människans personliga ansvar och möjlighet att välja sin egen väg, säger Lena.

Konferens- och uthyrningsverksamheten är fortfarande basen i familjens rörelse.

Men nytt sedan några år tillbaka är att konceptet "Graceful living" genomsyrar det mesta. Lena har utbildad sig vid "School of Graceful living" – i design och ledarskap. Och nu är hon själv en av skolans utbildningsledare.

Vad går konceptet ut på? Det vill säga, vad innebär "graceful living"?

– I grund och botten handlar det om att leva i balans med varandra och med naturen, att värna om miljön och mäniskorna, att skapa hem som stärker dem som bor där. Att reducera och återvinna och tänka mer långsiktigt, sju generationer framåt – som indianerna.

– När det gäller ledarskapsbiten fokuserar vi på ett "inre ledarskap" och ett kvinnligt ledarskap. De maskulina energierna har dominerat i världen så länge, det är hög tid att ändra på det. Båda sidorna måste få finnas. Vi har alla, kvinnor som män, både feminina och maskulina energier i oss, säger Lena.

I vår kommer en inredningsutbildning arrangerad av "School of Graceful livings" att hållas på Tofvehult.

– Det blir flera träffar, från torsdag till söndag, då man både bor och pluggar här.

School of Graceful Living drivs av Agneta Nyholm i samarbete med Malin Selin och Lena Göransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om