Det är hembygdsföreningen i Törnsfall som kommer att sälja rosen vid midsommarfirandet på fredag. Rosen växer i rabatten intill gärdesgården på hembygdsgården Sjöliden, inte långt från kyrkan.
AnnaMaria Jakobsson från hembygdsföreningen berättar hur det gick till när rosen upptäcktes. Hon var med vid det aktuella tillfället. Det var också Jenny Wallberg, som jobbat med Pom, programmet för odlad mångfald.
– Jag och Jenny hade varit ute och åkt och letat rosor vid torpgrunder och gamla gårdar. År 2010 fick vi tips om att det fanns en rosa ros vid Stolphagen i Törnsfall, säger AnnaMaria.
De åkte dit och hittade rosen – och dessutom en till! Intill ett träd, i skydd för gräsklipparen, växte nämligen en helt annan ros, som Jenny inte kände igen.
De fick med sig ett skott, som skickades iväg på analys till Fredriksdal i Skåne. Nu har svaret kommit: den ros som ni hittat, finns inte någon annanstans än i Törnsfall. Rosen, som är från 1920- eller 30-talet, har fått namnet Törnsfallsrosen.
AnnaMaria Jakobsson kommer att ta upp och göra i ordning de rosor som ska säljas vid Sjöliden på midsommarafton.
Hon berättar att Törnsfallsrosen är en rotäkta ros. Det betyder att den växer på egen rot. De skott som kommer upp är alltså inga vildskott, utan samma sort som den man köpte/fick från början.
Motsatsen till rotäkta rosor är okulerade. Då växer den nya rosen på en grundstam som tillhör en annan sorts ros.