Inte en sommar utan en redig cykelutflykt över dagen i det grannaste länet har att erbjuda. Och sommaren har aldrig varit vackrare eller skönare än dagen när jag beger mig söderut. Till gränstrakterna mellan Östergötland och Småland. Sjön Sommen rankas som en av Sveriges vackraste och ivern att utforska den på två hjul är stor. Framför allt lockar Torpön, den största av sjöns alla små och något större öar. Torpön ligger i Ydre kommun och större delen av Sommen tillhör Östergötland.
På Hätte camping i småländska Tranås hyr jag en cykel.
– Du får den finaste vi har, säger personalen och pekar ut en svart slimmad caféracer av ett märke jag är väl bekant med.
Utflyktsplanen är redan klar. Noggrant framtagen tillsammans med Annica Jansson Löfgren och Anna Semberg på turistbyrån Tranås Direkt. Utanför deras kontor paraderar bygdens store son, speedwaylegendaren Ove Fundin, i form av en fartfylld staty. Min cykeltur är tänkt att gå i avsevärt måttligare tempo.
– Cykel, vandring, kanot, fiske...det är så vi lockar turisterna till trakten, säger Annica Jansson Löfgren.
– Och glädjande nog får vi allt bättre spridning av budskapet. För några år sedan var det nästan bara tyskar som kom. Nu kommer du säkert att träffa både danskar och österrikare också. Och ännu flera nationaliteter. Många lockas av naturen.
De medskickade kartorna, turistbroschyrerna och vägbeskrivningarna stuvas ned i packningen och jag börjar trampa söderut. Staren sker i Småland, jag cyklar söderut men är snart inne i Östergötland. Geografisk förvirring av det mer avancerade slaget. Fråga inte. Från norr tar man sig ut på Torpön med färja, den södra spetsen är knuten till fastlandet via en kort och smal bro. Via Hestra och macken i Ramfall är jag snart framme vid bron och behöver en bild. En bil stoppas mitt på bron.
– Vill du sälja guld, frågar mannen i bilen med viss misstänksamhet.
Mitt korrekta yttre och ärliga uppsyn räddar situationen och bilden tas ihop med cykeln.
Därefter trampar jag ut på Torpön som närmast kan beskrivas som en enda stor naturupplevelse i koncentrat. Böljande ängar, täta skogspartier, kullar, branter, stigar, badklippor och nästan hela tiden Sommens glittrande vatten som en ständig fond mellan träden eller bakom krönen. Vykortsvackert vart man än vänder sig.
Cykeln spinner fint utmed öns enda riktiga väg men förlorar med, typ, 18–1 mot alla husbilarna i fråga om antal. Många av dem har tyska registreringsskyltar. Vid Lomsviken har Benno och Andrea Kiessling från Dresden stannat för att njuta av utsikten och av lugnet. Tvååriga dottern är kvar inne i husbilen medan paret blickar ut över Sommen.
– I två veckor åker vi runt i södra Sverige. Det är första gången vi är här. Jag tror aldrig att jag har sett något vackrare, säger Andrea Kiessling och kisar i solen.
Färden går vidare. Vägar med både kurvor och backkrön är rena drömmen för cyklisten. Det rullar lätt och regel nummer tio i cyklisterna gyllene regelverk ekar inne i huvudet: "Det blir aldrig lättare, du cyklar bara fortare".
Torpön har sin beskärda del av sevärdheter och oumbärliga depåstopp. I restaurangen vid färjeläget kan man avnjuta en "Torpötallrik" – varmrökt regnbågslax från Sjöarp med kokt potatis, romsås och räkor – och grannen Naturrum Sommen sprider kunskap om den lokala naturen. I sommar kan man dessutom mäta sin löpstyrka med djurens och i dataspelet Trout Route lotsar man öringarna förbi diverse faror och hinder i vattnet. Den djärve testar självklart höghöjdsbanan.
Den något mindre djärve nöjer sig med att åter grensla sin cykel och vända söderut igen efter att ha korsat ön.
På flera ställen utmed vägen finns tydliga skyltar som pekar ut riktningen för öns vandringsled. Den som vill uppleva Torpön till fots följer lämpligen den cirka 30 kilometer långa vandringsleden som tar en runt hela ön. Väl värd en egen utflykt, en annan dag.
Efter den lilla bron är jag tillbaka på fastlandet och vänder upp mot Tranås igen. I Hestra ligger Fundins olja och det visar sig att Ove Fundin, speedwaystjärnan med statyn i Tranås, är kusin med nuvarande ägarens pappa. Cirkeln känns sluten och på Hätte camping uttrycker de glädje och tacksamhet över att cykeln är lika fin ("den finaste") som när jag hämtade ut den flera timmar tidigare.
Min egen glädje och tacksamhet över upplevelsen som sådan är emellertid ännu starkare.