Totebo varslar anställda – här är anledningen

Totebo AB varslar 19 anställda om uppsägning vid fabriken i Totebo. Anledningen ska vara lägre efterfrågan och stigande elpriser.

Totebo AB:s vd Martin Johansson berättar att man varslat 19 personer på kollektivsidan.

Totebo AB:s vd Martin Johansson berättar att man varslat 19 personer på kollektivsidan.

Foto: Ulrik Alvarsson

Totebo2022-09-21 14:14

Varslet berör personal på kollektivsidan, skriver vd Martin Johansson i ett mejl till VT. Företaget sysselsätter idag nästan 100 personer.

Anledningen till varslet är en lägre efterfrågan på hemmöbler, samt stigande elpriser.

– Konsumenterna som var oerhört köpstarka under pandemin har nu andra förutsättningar och tvingas sätta hänglås på plånboken och prioritera mat, bränsle och hantera skenande elpriser i stället för att köpa nya möbler till sina hem. Det gör tyvärr att vi som möbelproducent drabbas av lägre orderingång i det segmentet, skriver han.

Senast varslade företaget i början av pandemin. Man trodde att pandemin skulle påverka affärerna negativt. Så blev det inte, man nyanställde istället.

Om det nuvarande varslet skriver man vidare:

– I ett normalläge är det här en situation vi kan hantera. Vi jobbar mot flera olika segment och alla har oftast inte tillväxt under samma perioder.

– Men i kombination med elprissituationen kan vi inte undvika åtgärder och tvingas därför se över våra kostnader. Tyvärr kan ingen göra en säker elprisprognos kommande månader och vi som har en relativt elintensiv produktion har i dagsläget en kraftig ökning av elpriset att hantera framöver.

Han fortsätter att beskriva en oro för vad de ökande elpriserna kan betyda för industrin.

– Något måste hända omgående och jag är besviken över att elprisfrågan inte löstes redan under valrörelsen.

– Vi kan inte fortsätta ha en förlegad prismodell där elområde 3 och 4 har helt andra elpriser än norra Sverige. Vi vet att vi är långt ifrån ensamma att sitta med dessa utmaningar och jag är rädd för att vi kommer se en varselvåg framöver om inga beslut kommer kring elpriset.

– Det är naturligtvis tråkigt att behöva ta till dessa åtgärder, vi har under de senaste åren byggt upp en stor kompetens och dessutom föryngrat oss och nu riskerar många av våra yngre medarbetare att stå utan jobb framöver.

LAS-förhandlingar kommer genomföras nästa vecka. Innan dess vill man inte uttala sig mer.

Martina Hampfalls är klubbordförande för fackklubben GS på Totebo AB. Hon säger att stämningen är uppgiven bland medlemmarna.

– Det är så klart väldigt tråkigt. Vi trodde inte man skulle varsla så många, säger hon.

– Vi ska diskutera med ledningen nästa vecka, vi får se vad det ger. Det är ett allvarligt läge för oss, det är uppgivet både från oss och från företagets sida, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!