"Länsstyrelsen motsäger sig själv"

När de boende vid dammen i Hässeltull överklagar länsstyrelsens beslut tar man stöd av... länstyrelsen.

Anders Lagerman konstaterar att länsstyrelsens vattenenhet och kulturmiljöenhet verkar ha helt olika ståndpunkter när det gäller miljön kring Hässeltull utanför Totebo.

Anders Lagerman konstaterar att länsstyrelsens vattenenhet och kulturmiljöenhet verkar ha helt olika ståndpunkter när det gäller miljön kring Hässeltull utanför Totebo.

Foto: Ulrik Alvarsson

Totebo2018-12-30 20:00

I dagarna skickas överklagandet in. Vi har berättat tidigare om hur boende vid kraftverket i Hässeltull kan få hela grannskapet förändrat i framtiden. Länsstyrelsen har lagt ett föreläggande mot en kraftverksägare som innebär att dammluckorna i Hässeltull måste bort. Det ser ut att leda till att dammen vid Hässeltull torrläggs och ersätts med en å.

I överklagandet hänvisar de boende till att det funnits kvarnverksamhet i området sedan 1500-talet, och att en kulturmiljö skulle ödeläggas om dammluckorna tas bort. De hänvisar till en inventering som länsstyrelsens kulturmiljöenhet gjorde så sent som i somras.

– Där säger man att dammen har funnits sedan 1706, och man säger tydligt att miljön med kraftverk, bro och vatten bör bevaras. En enhet på länsstyrelsen säger en sak, medan en annan fattar ett beslut som gå helt emot. Det finns ingen logik, säger Anders Lagerman, en av dem som undertecknat överklagandet.

Med överklagandet har man bifogat en protestlista mot en torrläggning, med 130 namnteckningar. Framförallt önskar de klagande två saker innan beslutet verkställs.

– Vi vill att man analyserar konsekvenserna av beslutet, säger Anders Lagerman.

Dessutom uppmanar man i överklagandet att det görs ett besök på plats.

För några veckor sedan talade VT med Henrik Andersson, enhetschef på länsstyrelsens vattenenhet, han nämnde då som en möjlig lösning om vattenkraftverket inte kan drivas vidare att en förening tar över ansvaret för vattenregleringen.

Anders Lagerman är inte helt avvisande till en sådan lösning.

– I överklagandet säger vi boende att vi deltar gärna i diskussioner för att hitta lösningar.

Dammen vid Hässeltull utanför Totebo hotas av torrläggning.
Dammen vid Hässeltull utanför Totebo hotas av torrläggning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!