Lösning för Yxern presenterades

Istället för dammluckor föreslås Yxerns utflöde bestå av en "norrländsk" fors i framtiden. Konsulten Johan Lind tror att faunan i Yxeredsån ska klara variationerna i flödet.

Advokaten Agnes Larfeldt lyssnar medan Johan Lind berättar om hur man kan lösa utflödet från Yxern i framtiden.

Advokaten Agnes Larfeldt lyssnar medan Johan Lind berättar om hur man kan lösa utflödet från Yxern i framtiden.

Foto: Ulrik Alvarsson

Totebo2020-09-01 20:04

I dag regleras vattenflödet ut från Yxern med dammluckor. Den vattendom som styr användandet av luckorna har varit omdebatterad och kritiserad i många decennier nu.

Därför var nyfikenheten stor när Västerviks och Vimmerby kommuner, tillsammans med sina konsulter, skulle presentera ett förslag till framtidslösning. Yxern ska bli en oreglerad sjö utan dammluckor.

– Man kan säga att vi ska bygga en fors. Utformningen av forsen blir viktig eftersom den blir avgörande både för Yxerns vattenstånd och flödet till Yxeredsån, säger han.

Han berättar att det i norra Sverige, däremot inte i våra trakter, är vanligt att sjöar har sitt utflöde i en fors.

I förra veckan berättade vi om oron bland boende och företagare längs med Yxeredsån för vad lösningen kan innebära. Vattendomen har inneburit ett ganska jämnt flöde i ån. I framtiden kan variationerna bli större. Johan Lind tror att det framförallt är under torra perioder som skillnaderna kommer att märkas.

– Vi ska utforma forsnacken så att utflödet från Yxern minskar när vattenståndet sjunker. Då garanteras flödet till Yxern under längre tid.

Han menar att i alla oreglerade vattendrag varierar vattenflödet, och djurlivet har anpassat sig därefter. 

– Jag tror inte att det blir så att någons badgöl kommer att bli torrlagd. Det kommer framförallt att vara i åns forsar som man kommer att kunna se det mindre flödet.

Nu närmast ska kommunerna ta beslut om att lämna in ansökan om utrivning.

– Det är en process som kommer att ta åtminstone ett år. Därför kommer vi parallellt att ansöka om att de tillfälliga villkor som gäller för regleringen nu ska förlängas, så att den gamla domen från 1938 inte ska träda i kraft igen, säger advokat Agnes Larfeldt.

På plats fanns Ola Palmquist från Tekniska Verken AB som äger vattenkraftverk som får vatten från Yxeredsån. Bolaget, som ägs av Linköpings kommun, är positivt till kommunernas förslag. Visserligen kan förslaget innebära vissa försämringar för vattenkraften, men Palmqvist menar att det vägs upp av miljövinsterna.

Tekniska verken är inte det enda företaget som driver kraftverk i vattensystemet.

– Det ska sägas att våra kraftverk ligger ganska långt ner i systemet. Det finns andra kraftverksägare som är mer beroende av vattenflödet i Yxeredsån, säger Ola Palmquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!