Miljonsatsning på ridsporten i kommunen

Ett enigt kommunfullmäktige sade på måndagskvällen ja till skjuta till pengar för att rusta upp ridskolorna i Målserum och Heda.

Kommunfullmäktige godkände satsningen på ridskolorna vid sammanträdet i Totebo idrottshall i måndags.

Kommunfullmäktige godkände satsningen på ridskolorna vid sammanträdet i Totebo idrottshall i måndags.

Foto: Ulrik Alvarsson

Totebo2018-05-22 15:30

För kommunen innebär det att den årshyra som betalas till Tjust Fastigheter stiger från dagens 900 000 kronor till 3,6 miljoner kronor för Heda och Målserum. Ridklubbarna betalar den del av hyran som handlar om driftskostnader – 2017 låg klubbarna i Västervik och Gamlebys sammanlagda hyreskostnader på 500 000 kronor. Hur mycket de kommer att få betala i framtiden är inte klart. Anders Östlund på kommunens samhällsbyggnadsenhet tror inte att driftskostnaderna för de nybyggda lokalerna behöver stiga särskilt mycket.

I fullmäktige var företrädare för de flesta partier uppe i talarstolen och tyckte att det var på tiden att det gjordes en satsning på ridsporten.

Däremot var politikerna kritiska på en annan punkt. Det har tagit flera år att få fram ett färdigt förslag.

Anders Östlund säger att han håller med, men säger också att projekten har varit komplicerade.

– Under dialogen med föreningarna har det kommit ny information. Vi har fått tänka om, och tänka nytt. Nu har det kommit fram förslag som kommer att bli bra.

Byggnadsarbetet kommer att göras etappvis. De första etapperna är redan avslutade. Närmast väntar en ombyggnad av den stora stallbyggnaden i Heda.

– Blir det en bra vinter så kan den vara klar under första tertialet 2019, säger Anders Östlund.

I Västervik är stallbyggnaderna i sämre skick. Där måste man riva och bygga nytt. Det måste göras i två etapper.

– Där tror jag att vi kommer att behöva 2019 på oss, säger Anders Östlund, men skyndar att tillägga tidsplanerna bara är preliminära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!