Kronståhl bor i en kommun – skriven i en annan

Riksdagsmannen och kommunpolitikern Tomas Kronståhl är skriven i Västerviks kommun, samtidigt som han bor i Vimmerby kommun. Nu överväger han om han kan fortsätta som kommunpolitiker.

Riksdagsmannen Tomas Kronståhl är skriven på en fastighet i Västerivks kommun, men bor i själva verket i Vimmerby kommun.

Riksdagsmannen Tomas Kronståhl är skriven på en fastighet i Västerivks kommun, men bor i själva verket i Vimmerby kommun.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Totebo2022-09-26 21:09

Det var SR Kalmar som var först med att berätta om att Kronståhl var skriven på en adress, men i själva verket bodde på en annan. Han bekräftade saken själv i en intervju.

Hans egentliga bostadsort har varit omgärdad av rykten under lång tid. Redan när han tillträdde som kommunalråd i januari 2015 ställde vi frågan till honom var han egentligen bodde.

Då berättade han att hans familj hade ett hus på Vimmerbysidan av kommungränsen strax utanför Totebo, ett hus utanför Hjorted och en lägenhet i Västervik. Huset i Hjorted skulle bli familjens hemviste.

– Det var så det var. Sedan dess har vi rustat upp både huset på Västervikssidan och det på Vimmerbysidan. Vi tycker om båda husen. 2018 flyttade vi till Näs på Vimmerbysidan av kommungränsen, säger Tomas Kronståhl.

Medan frun skrev sig i Vimmerby kommun, så förblev Kronståhl skriven i Västerviks kommun. Ett tungt vägande skäl, säger han, var de politiska uppdrag han hade i Västerviks kommun.

– Då ska jag också betala skatt i Västerviks kommun. Jag har i hela mitt liv varit engagerad i det som händer i Västervik. Det är jag fortfarande.

Det finns en ekonomisk sida av beslutet: Västervik har en lägre kommunalskatt. Det skiljer 1,2 procent i skattesats mellan kommunerna. Med den lön Kronståhl haft de senaste åren skulle det röra sig om i storleksordningen runt 8 000 kronor mindre i skatt om året.

– Jag har absolut inte skrivit mig i Västerviks kommun av ekonomiska skäl, svarar Tomas Kronståhl.

För vanliga medborgare är lagen glasklar: Man ska vara skriven där man bor. Riksdagsmän har ett undantag. För att uppmuntra att riksdagsmän behåller kontakten med sina hemorter, så kan de vara skrivna där de kommer ifrån, även om de till övervägande delen tillbringar sin tid i Stockholm.

Tomas Kronståhl tolkar lagen som att riksdagsmannen kan vara skriven där han känner sin naturliga tillhörighet. Med tanke på de uppdrag han fortfarande har i Västerviks kommun tyckte han att det var rätt att förbli skriven i Västerviks kommun.

– Men med tanke på det ståhej som blivit så kommer jag nog att skriva mig i Näs.

Det kan få ytterligare en följd. Då är det tveksamt om han fortsätter med de kommunala uppdragen i Västervik. Han valdes nyligen in för ytterligare fyra år i fullmäktige.

– Jag har svårt att se att jag kan vara aktiv där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!