Strömavbrott efter bredbandsarbeten i Totebo

I fredags drabbades 15 abonnenter runt Totebo av ett strömavbrott. Det var inte det första avbrottet den här veckan. Ledningar har grävts av vid tre tillfällen i samband med bredbandsarbeten.

Trakten kring Totebo har drabbats av tre elavbrott den senaste tiden i samband med bredbandsarbeten.

Trakten kring Totebo har drabbats av tre elavbrott den senaste tiden i samband med bredbandsarbeten.

Foto: Eva Jensen

Totebo2023-12-09 15:28

Enligt Eons hemsida fick man en första rapport om strömavbrott vid 05-tiden på morgonen. Vid 07-tiden registrerades ytterligare ett avbrott. En servicetekniker skickades till platsen och vid 13:30 ska strömmen ha varit tillbaka.

Det var inte det första avbrottet den här veckan enligt flera källor.

Daniel Johansson på Totebo gård är en av dem som fått känna av avbrotten. Han har haft två avbrott den här veckan, och har hört talas om grannar, som drabbats av ett tredje.

Häromdagen fick han jobba hela natten när ladugården var strömlös. Nu låter han trött på de återkommande problemen med avgrävda ledningar. 

- De som gräver här nu borde inte få gräva någonstans i Sverige.

Han har varit kontakt med bolaget som genomför arbetena i Totebo. Där möts han av medhåll och kommentarer som ”så här får det inte gå till”.  Trots det har han inte märkt någon förbättring efter samtalen, och han konstaterar att grävningsarbetet i Totebo inte är avslutat än.

Vi har varit i kontakt med bolaget Open Infra som genomför grävningsarbetena. Deras kommunikationschef Anya Alenberg svarar i ett mejL.

"Jag känner till tre incidenter och våra projektansvariga, vår entreprenör och nätägaren har en dialog om det för lösa det här och för att undvika att det sker igen. Det finns rutiner för hur det ska gå till och vi går igenom för att se om de har följts och var det gått fel. Vi beklagar det som inträffat."

Björn Persson på Eons pressjour har själv inte fått någon bekräftelse på att bredbandsbolaget Open Infra grävt av några av Eons ledningar när vi pratar med honom på fredagseftermiddagen, men när han får höra våra uppgifter säger han.

– Om det är så, så upprepar sig historien.

Eon har kritiserat Open Infra tidigare efter avgrävda ledningar, bland annat i Målilla/Mörlunda-trakten i somras. Kraftbolaget har till och med gjort en polisanmälan. Vi skrev även om lokalt missnöje efter att Open Infra arbetat i Loftahammarstrakten.

– Det kulminerade i somras, men har varit lugnare i höst, säger Björn Persson.

Han säger Eon dels kan bistå med digitala kartor, dels med viss framförhållning kan märka ut på plats för att förhindra att ledningar grävs av. Avgrävda ledningar är dåligt ur fler aspekter enligt honom:

– Det blir merarbete för oss, det drabbar kunderna och det är farligt för dem som gör grävningsarbetena om man råkar gräva på en högspänningsledning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!