Uppsägningar genomförda: "Känns inte bra i hjärtat"

Varslet blev verklighet på Totebo industrier. 19 anställda i produktionen har sagts upp. "Det är aldrig roligt med såna här besked, men de har förståelse för varför det sker", säger Martina Hampfalls, ordförande för GS-facket.

Totebo AB har sagt upp de 19 personer som i september varslades om uppsägning.

Totebo AB har sagt upp de 19 personer som i september varslades om uppsägning.

Foto: Karin Hertz

Totebo2022-10-26 12:12

Hon syftar då på hur medlemmarna tagit emot beskedet, mot bakgrund av det stigande elpriset. Uppgången påverkar villkoren för träindustrin både genom ökade kostnader, och minskad köpkraft hos kunder.

19 personer innebär en fjärdedel av produktionsstyrkan.

– Det är väldigt mycket kompetens som vi har förlorat. Tyvärr är det väldigt många unga som får gå, säger hon.

Även vd Martin Johansson beklagar utfallet. "Det känns inte bra i hjärtat", säger han, och tillägger att det är personer som företaget satsat på, bland annat sett till utbildningar.

Men LAS-förhandlingarna är klara och successivt kommer personerna droppa av, beroende på uppsägningstid. För de kvarvarande innebär det samtidigt omflyttningar, för att täcka upp där luckor uppstår. 

5 av 19 har redan gått vidare till nya jobb.

Som vd Martin Johansson berättat tidigare finns en frustration över att det inte kommer besked från politiskt håll.

– Det är fortsatt radiotystnad från regeringshåll om energisituationen för producerande bolag i elområde 3 och 4, som innebär skenande priser. Vi vill ha ett besked så att vi har något att förhålla oss till, säger han.

Hur ser du på möjligheten att återanställa?

– Det är givetvis en möjlig utväg, men allt hänger på beskedet. Blir det ett takpris på el? Retroaktiv kompensation? Eller ingenting? När vi inte vet blir det svårt även med prissättning mot kund.

undefined
Totebo AB:s vd Martin Johansson säger att företaget har haft en stark uppgång under pandemin. Omsättningen steg från 170 till drygt 200 miljoner mellan 2020 och 2021. Ökningen verkar dock inte fortsätta detta år, trots ett starkt första halvår. Energikrisen drog åt handbromsen.

Orderboken ser fortfarande helt okej ut, noterar han, även om möbler för hemmabruk vikt nedåt.

– Det segmentet är relativt stort hos oss, så det är därför vi tvingas till den här åtgärden.

Han beskriver en tid nu där han, likaväl som många andra, släcker lampor hemma för att spara el. Då ligger man också lågt med möbelinköp.

– Det här såg vi inte framför oss. Under coronan hade vi en stark tillväxt. Vi ville fortsätta investera. Det här året blir fortfarande lönsamt, men omsättningen kommer att sjunka lite från 2021. 

Huvuddelen av de anställda kommer från Totebo med omnejd. Sen är det från övriga kommundelar i Västervik och därefter Vimmerby kommun. 

De mest erfarna bland de uppsagda har jobbat på företaget 8–9 år, uppger Martina Hampfalls, som själv är truckförare och Totebobo.

I företagets sortiment finns bland annat möbler för hem och offentliga miljöer, kök- och badrumsinredning samt butiksinredningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!