Småbil med högt iQ

Albert Einstein sa en gång: "allt bör göras så enkelt som möjligt - men inte enklare" och så är fallet med Toyota iQ. Bilen är lika genialisk som vetenskapsmannen själv och det märks att Toyotas ingenjörer verkligen tänkt till. iQ är en unik skapelse då den är världens minsta fyrsitsiga småbil med plats för såväl passagerare som bagage. En liten bil med alla förutsättningar för att kunna bli något riktigt stort!

Foto:

Toyota2008-09-20 04:05


Japanen är liten, charmig och fullkomligt lysande med praktiska funktioner och förväntas klara fem stjärnor i EuroNCAP:s krocktester - ändå är iQ inte mer än 298,5 centimeter för att vara exakt! Bilen imponerar stort och kommer med all sannolikhet att ge övriga biltillverkare något att bita i.

Tanken räknas
Motoralternativen blir inledningsvis en trecylindrig bensinare på 68 hästkrafter samt en diesel på 90 och koldioxidutsläppen hamnar runt 100 gram per kilometer för båda. En funktion som tekniskt sett inte varit möjlig tidigare är hur japanerna lyckats lösa problemet med en platt bränsletank. Dilemmat har varit att i en tunn platt tank har bränslet flyttat sig i takt med att bilen rullar, men det har Toyotas ingenjörer nu löst och det är en av hemligheterna bakom innerutrymmena. Bilen har 3+1 sittplatser, med andra ord plats för tre vuxna och ett barn alternativt två till tre personer med utrymme för bagage. Undrar du vad modellnamnet iQ står för? "i" står för individuality (individuell) och "Q" står för Quality (kvalité) och det återstår att se om löftena infrias. Introduktionen sker under vintern 2009 och priset blir gissningsvis från 130 000 kronor. En mer praktisk och smart småbil med högre iQ får man leta efter!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!