Ta dig fram mitt i naturen

Tillhör du dom som gillar att titta på televisionens naturprogram, men är alldeles för slö för att planera en egen expedition? Det är ju så mycket smidigare att vara "mitt i naturen" med hjälp av fjärrkontrollen. Men nu finns det inga undanflykter längre. Toyota tar dig nämligen med till djur- och växtriket utan att flåset påverkas. Men se upp för stubbar och stenar - för vem vill göra åverkan på en Land Cruiser för 709 900 kronor?

Foto:

Toyota2014-11-08 05:05


I varje människa brinner en eld, en sprakande lägereld. Vildmarkslivet blir populärare för varje år och kanske är det förklaringen till terrängbilsboomen. Lusten att bestiga bergspass, ratta runt i gyttjebad och korsa storstadsdjungeln lockar varje år tusentals svenskar att köpa sig en "skogsmulle". Frågan är om nya Toyota Land Cruiser 150 klarar mulleskolan?

Vilse i kupénDet sägs att varenda avkrok på moder jord har haft besök av en Land Cruiser och med tanke på att sju miljoner exemplar sålts världen runt de senaste sextio åren så är det säkert sant. För tar man sig inte fram med denna fyrhjulsdrivna mastodont så kvarstår bara flyget som alternativ - eller snöskoter. Faktum är att Land Cruiser används som observatörsbil på Sydpolen. Det gäller nämligen att hålla huvudet kallt när man forcerar den maximala längs- och sidolutningen på 42 grader. Interiören bjuder på en rejäl uppryckning och nåde den som vågar smeta lervälling på den utsökta läderklädseln. Man slipper dessutom känna sig bortkommen bakom ratten eftersom både navigationssystem och kompass ingår till Premium-versionen. För sanningen är att man lätt kan känna sig lite vilsen i kupén. Det finns nämligen utrymme i överflöd och sju personer kan titta ner på medtrafikanterna.

Ingen badkrukaDet är just storleken som är hemligheten bakom Land Cruisers popularitet runt hela världen. Bilens yttermått får alla att haja till, men ändå är den lika smidig i trafiken som en balettdansös i Svansjön. Kanske är det också därför bilen klarar att vada i sjuttio centimeters vatten. På våra breddgrader erbjuds Land Cruiser med en urstark turbodiesel på 190 hästkrafter vilken accelererar till hundra på 11 sekunder och toppar 175. Men vem bryr sig om det i terrängen? Här handlar istället diskussionen om bilens fyrhjulsdrift, körprogram, lågväxlar och den ställbara fjädringen. Markfrigången är 22 centimeter och till alla äventyrares hjälp finns fyra kameror som ger en helhetsbild runt hela bilen och varenda sten uppmärksammas på instrumentpanelens färgskärm. Det känns tryggt när man "landkryssar" mitt i naturen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!