Träningen har hjälpt mot hans diabetes

Tre gånger i veckan, tidigt på morgonen, tränar de på power plate.

Gunilla och Berndt sporrar varandra på morgonen. Förra året tränade de över 90 pass tillsammans, i år blir det ännu fler.

Gunilla och Berndt sporrar varandra på morgonen. Förra året tränade de över 90 pass tillsammans, i år blir det ännu fler.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2018-12-31 10:00

Stark oktobersol skiner in mellan träpersiennerna till träningslokalen på Fyskliniken. Det brummar och vibrerar och hörs ett och annat stön när kvartetten bestående av Gunilla Trysberg, Berndt Seidel, Inger Lundin och Marie Trysberg ger järnet på maskinerna.

– Den här träningen är den som gett mig mest av alla jag sysslat med, förklarar Gunilla Trysberg.

Det är hon som är navet i den lilla gruppen. Sambo med Berndt, syster till Marie, och god vän och granne med Inger. Gunilla började träna innan man kallade det för träning.

– Jag gick på något som hette husmorsgymnastik när jag var yngre. ”Träna” sa man inte då, vi sa att vi gymnastiserade.

Sen blev det jazzdans i Tranås, simning ”i massor av år”, gym i simhallen, golfklubben, och Friskis och svettis.

– Jag vill må bra. Jag är intresserad av hälsa och har alltid tyckt att det har varit roligt.

Lena Rydqvist som äger Fyskliniken är sjukgymnast och finns tillgänglig för den som behöver hjälp och råd. Hon har kunder från unga elitidrottare till 80-plussare, människor med onda knän eller axlar eller som har haft hjärt­infarkt. Alla kan träna på sin nivå under samma pass, det blir bara jobbigare på plattan för den som är bättre tränad.

Lena framhåller Berndts utveckling:

– Han kunde köra tre eller fyra minuter i taget när han kom hit för två år sen, men nu kör han ett 45-minuterspass tre gånger i veckan.

Berndt berättar att han har diabetes typ 2, och att den har blivit mycket bättre.

– Golfsvingen är också bättre!

Efter fyra operationer i benet var rörligheten inte den bästa. Att böja sig ner och lägga golfbollen på plats var jobbigt. Nu är det något helt annat, Berndt ligger ner på maskinen och tränar magmusklerna.

– Berndt och jag har tränat här tillsammans 95 gånger i år, hitills, berättar Gunilla. Vi sporrar varandra på morgonen.

– Sen smakar morgonkaffet väldigt gott när vi kommer hem, säger Berndt.

– Och vi har bra balans, säger Gunilla.

Lena Rydqvist har alltid haft en holistisk syn inom hälsa och friskvård. Som före detta elithandbollsspelare och med en dotter som drabbats av tarmsjukdomen Chrohns, (frisk idag, hon spelade i padel-VM i Paraguay i oktober). Lena menar att våra kroppar läker med bra insatser; bra kost, ökad cirkulation, och smart träning. Power plate stimulerar till bland annat ökad styrka och rörlighet.

Fotbollsläkaren Janne Ekstrand var först med att använda vibrationsträning inom rehabilitering i Linköping. Lena menar att det behövs kunskap för att instruera användaren. Alla som kommer till henne får en personlig instruktion.

Och viss kunskap tar de med sig hem; som att börja varje morgon med vicka på fötterna och därifrån väcka kroppen en del i taget.

– Det handlar om att locka igång kroppens system, säger Lena.

För Gunilla är det lätt att motivera de tidiga morgnarna:

– Jag känner mig glad och vill fortsätta vara det.

Första gången Lena Rydqvist stötte på en power plate var på ett hotell i Båstad när sonen skulle spela i Kalle Anka-cup. 2005 startade hon företag.
Första gången Lena Rydqvist stötte på en power plate var på ett hotell i Båstad när sonen skulle spela i Kalle Anka-cup. 2005 startade hon företag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!