NYT: Epstein lämnades utan tillsyn

Varför lämnades den sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein utan tillsyn trots ett tidigare självmordsförsök? Och kommer hans offer att bli utan upprättelse?

Frågorna hopar sig och konspirationsteorierna frodas efter miljardärens död.

11 augusti 2019 04:19

Epstein hittades på lördagsmorgonen livlös i sin cell i häktet på Manhattan och dödförklarades på sjukhus. Flera utredningar har inletts kring dödsfallet.

Efter ett tidigare självmordsförsök i juli hade Epstein placerats under särskild övervakning. När beslut togs att det inte längre var nödvändigt bestämdes att han skulle få tillsyn en gång i halvtimmen. Men den rutinen följdes inte under natten innan han hittades livlös, rapporterar The New York Times , med hänvisning till icke namngivna källor.

Dessutom ska mannen som han delade cell med ha flyttats, vilket gjorde att Epstein var ensam i cellen, något som också strider mot de vanliga rutinerna, enligt flera källor.

Uppsatta personer namngavs

Epstein satt häktad misstänkt för att ha utnyttjat ett stort antal unga flickor sexuellt, några endast 14 år gamla i början av 2000-talet.

Dagen innan han dog släpptes domstolsdokument från 2017. De rörde en uppgörelse i rätten med en kvinna som misstänktes ha hjälpt Epstein att rekrytera underåriga. I dokumenten namngavs en rad andra prominenta personer i Epsteins vänkrets som kvinnan ska ha tvingats ha sex med. De har alla nekat till anklagelserna.

Spekulationerna om att andra mäktiga män skulle kunna dras in i den sexbrottshärva som Epstein var på väg att ställas inför rätta för har lett till konspirationsteorier om att starka krafter därför försökte röja honom ur vägen.

USA:s president Donald Trump har retweetat flera sådana konspiratoriska inlägg, som kopplade företrädaren Bill Clinton och Demokraterna till Epstein-härvan.

Kräver rättvisa

Åklagaren bakom åtalet mot Epstein har försäkrat att utredningen fortsätter. Och advokater som representerar miljardärens offer försäkrar att hans död inte kommer att hindra dem från att ställa hans eventuellt medskyldiga inför rätta.

Epsteins död är inte slutet, det är bara en ny början, säger Kimberley Lerner, som företräder en av de utsatta kvinnorna, till The Washington Post.
Det finns ett helt nätverk som gjorde det möjligt och tillät detta att hända och det är dags att alla som var del av det här ställs till svars, fortsätter hon.

Hennes klient, som anklagade Epstein för att han våldtagit henne när hon var 15 år, har gjort ett eget uttalande: "Vi måste leva med ärren efter hans handlingar i resten av våra liv, medan han aldrig behöver möta konsekvenserna av de brott han begick och den smärta och det trauma han utsatte så många människor för".

Fakta: Jeffrey Epstein-fallet

En utredning mot Jeffrey Epstein inleddes redan 2005 sedan en 14-årig flicka berättar för polisen att hon antastats av honom i hans hem i Palm Beach i Florida. Utredningen sväller och 2007 åtalas han i en federal domstol.

Efter en uppgörelse med åklagaren Alexander Acosta döms Epstein 2008 till 18 månaders fängelse för sexköp. Han släpps efter 13 månader.

Fallet uppmärksammas igen 2018 efter en serie artiklar i tidningen Miami Herald där kvinnor träder fram och anklagar Epstein för sexuella övergrepp under perioden 2001 till 2005.

Efter tidningens publiceringar hamnar uppgörelsen mellan Epstein och åklagaren i strålkastarljuset och en domare slog tidigare i år fast att den inte kan anses laglig.

I början på juli grips Epstein på en flygplats i New Jersey. Det nya åtalet mot honom gäller övergrepp mot tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005. Enligt åklagarsidan ska Epstein efter Miami Heralds artiklar försökt köpa vittnens tystnad med miljonbelopp. Epstein nekar till brott.

Turerna kring Epstein når även Vita huset. Alexander Acosta, arbetsmarknadsminister i Donald Trumps regering, tvingas avgå som en följd av uppgörelsen med Epstein.

Den 10 augusti hittades Epstein livlös i sin cell i häktet på Manhattan. Han fördes till sjukhus där han dödförklarades. Enligt USA:s justitiedepartement hade han av allt att döma tagit sitt eget liv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Samuelsson/TT, Britt-Marie Seibold/TT