Kristallenvinst för lokala TV-profilen

År 2020 prisades den hyllade serien "Leif och Billy" med en Kristall för bästa humorprogram. Nu har det hänt igen. "Man blir alltid förvånad, men väldigt, väldigt glad", säger Tunabördige Alfred Svensson.

Klas Eriksson och Alfred Svensson på Kristallengalan 2023. Deras serie Leif och Billy tog hem vinsten i kategorin "årets komedi och humor".

Klas Eriksson och Alfred Svensson på Kristallengalan 2023. Deras serie Leif och Billy tog hem vinsten i kategorin "årets komedi och humor".

Foto: Privat

Tuna2023-08-29 12:43

Under måndagens Kristallengala stod det klart att Leif och Billy tog hem vinsten i kategorin "Komedi och Humor". Tunabördige Alfred Svensson, som spelar Billy i den kända serien, är glad och stolt över utmärkelsen. När vi når honom under tisdagsförmiddagen sitter han i bilen på väg söderut för att förbereda inför sitt eget stundande bröllop, så det är mycket som händer på en gång.

Har du återhämtat dig efter gårdagskvällen?

– Jo men det har jag väl, till viss del i alla fall. Jag känner av det lite fortfarande, men det blev faktiskt en ganska lugn kväll, säger han.

Vad händer i en när det ropas upp att man vunnit ett Kristallenpris?

– Det är ju en väldig glädje såklart, och någon typ av chock. Vi har ju varit nominerade många gånger, men sällan vunnit. Vi vann en Kristall 2020 också, men grundinställningen är ju att man inte ska vinna, så man blir alltid förvånad men väldigt, väldigt glad.

I en SVT-intervju under galakvällen skojade Klas Eriksson (Leif i serien) om att Leif och Billy förmodligen hade "använt statyetten som nån typ av toapappershållare eller nånting", men det är ingen plan som Svensson delar.

– Jag kommer inte att göra det. Statyetten ställs upp prydligt hemma i prishyllan bredvid den andra Kristallen, så den kommer jag ta väl hand om. Den ska inte användas till nåt annat än beskådning, säger han och skrattar.

Det är ingen hemlighet att Leif och Billy gjort succé bland svenska folket, men just nu är serien satt på paus efter eget initiativ från upphovsmakarna. Svensson betonar att det inte betyder att karaktärerna aldrig kommer att dyka upp i rutan igen, utan uppehållet beror på att de vill kunna lägga tid på annat. Till exempel har Svensson och Eriksson valt att fokusera på den scenshow som snart har premiär på Scalateatern i Stockholm, samtidigt som de kontinuerligt diskuterar vägen framåt.

– Karaktärerna lever i allra högsta grad vidare, fast just nu på scen i stället.

Biljetterna har sålt bra och Svensson är glad över intresset för den nya satsningen.

– Det är inte omöjligt att vi kör på ännu mer efter det. Vi har planer på att åka på turné genom landet och så, men vi får se lite vart det bär av med showen.

Ni kanske båda märker att ni har scenskräck?

– Det kan ju hända. Förhoppningsvis kan vi träna bort den i så fall, för nu måste vi ju göra de nästan 40 föreställningarna som är inbokade i höst.

Alfred Svensson var glad och lite chockad över vinsten. "Grundinställningen är ju att man inte ska vinna", säger han.
Alfred Svensson var glad och lite chockad över vinsten. "Grundinställningen är ju att man inte ska vinna", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!