Virum älgpark förlänger säsongen

Ägarparet på Virum älgpark hoppas på en bra säsong även om Jon Seberg inte kommer att kunna jobba heltid efter en olycka.

Jon Seberg och Sara Seberg tog över älgparken förra året. "Det är så fantastiskt och det är verkligen det bästa jag någonsin gjort", säger Jon Seberg.

Jon Seberg och Sara Seberg tog över älgparken förra året. "Det är så fantastiskt och det är verkligen det bästa jag någonsin gjort", säger Jon Seberg.

Foto: Johannes Widergren

Tuna2022-03-31 20:30

Jon Seberg och hans fru Sara tog över Virum älgpark förra våren ser nu fram emot en bra sommar i parken. En käpp i hjulet är dock att Jon är sjukskriven efter en olycka i slutet av november förra året.

– Jag fick en varmvattenberedare på 160 kilo över mig och slog av en muskel i armen, så jag kan inte lyfta den ordentligt. Den bara lossnade från väggen så det var en himla chock. Läkarna säger att muskeln ska växa tillbaka, säger Jon Seberg.

Han klarar av det mesta i parken förutom att vara ute bland älgarna ensam. 

– Händer det någonting så är jag körd, jag kan inte ta emot dem längre. Jag måste alltid ha någon med mig ute i hägnet och det är lite jobbigt. Vi meddelar alltid att vi åker ut men annars är vi själva när vi matar dem, säger han.

undefined
I slutet av november var Jon Seberg med om en allvarlig olycka när han fick en 160 kilo tung varmvattenberedare över sig. Han är nu deltidssjukskriven och kan inte vara ensam i älghängnet.

Trots att det kan bli tyngre än väntat tror han inte att säsongen kommer att påverkas. 

– I och med att vi är så många kommer vi att klara av säsongen som planerat och jag ska att försöka gå upp i tid. Vi kommer att köra en bra säsong och förlänga den och öppna redan 12 juni, säger Jon Seberg.

Bokningar har börjat komma in och vissa dagar närmar det sig redan fullt. En svårighet som fortfarande hänger över ägarparet är att få ihop tillräckligt med personal. 

– Vi saknar fortfarande en person till butiken och där är det svårt. Vi har intervjuat några men innan jag hunnit ringa så har de tackat ja till någonting annat. Förutom det klarar vi oss bra och blir totalt sju personer. Det är en mer än förra året eftersom min fru också börjat jobba heltid i parken, säger Jon Seberg.

undefined
Älgarna och dovhjortarna i parken kan snart få sällskap av både jättekaniner och getter.

Utvecklingspotentialen i parken är stor, menar han, och berättar att man efter påsk kommer att bygga en ny stig och ett nytt grönområde. 

– Vi vill få tillbaka Alla vi barn i Bullerbyn-känslan. Planen är att vi ska ha jättekaniner och eventuellt även getter, delvis för betets skull. Det blir också ytterligare en eldstad eftersom vi märkte förra året hur många som älskar att grilla korv. Vi vill att det ska finnas lite mer att göra så att man kan ta en halvdag här, säger Jon Seberg.

undefined
Det finns en stor utvecklingspotential i parken, menar ägaren, och efter påsk kommer man bland annat anlägga ett nytt grönområde och en ny stig.Inte för en sekund har han ångrat att han valde att lämna familjeföretaget för att driva älgparken. 

– Det är så fantastiskt och det är verkligen det bästa jag någonsin gjort, att jag släppte mitt andra jobb och började i älgparken. Det är ett varierande arbete och jag får så mycket tillbaka och så fin kontakt med djuren, säger Jon Seberg.

En av utmaningarna inför sommarens säsong har varit att hitta personal till butiken.  "Förutom det klarar vi oss bra och blir totalt sju personer. Det är en mer än förra året eftersom min fru också börjat jobba heltid i parken", säger Jon Seberg.
En av utmaningarna inför sommarens säsong har varit att hitta personal till butiken. "Förutom det klarar vi oss bra och blir totalt sju personer. Det är en mer än förra året eftersom min fru också börjat jobba heltid i parken", säger Jon Seberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!