Plötsligt anlände en hel styrka med brandmän på gårdsplanen utanför Tuna Gård. De hade fått larm om en skogsbrand i närheten av gården där paret Åke Hammarskiöld och Anette Eilert bor, men kunde inte riktigt lokalisera branden.
– Jag satt hemma på kontoret när jag hörde sirenerna. Brandmännen berättade att de hade fått larm om brand på Tuna Gård men det är ett ganska stort område så de visste inte vart de skulle köra. Då tog jag min drönare och startade den på gårdsplanen och efter någon minut var jag uppe i luften, berättar Anette Eilert.
Ganska snart kunde hon via drönaren lokalisera en rökpelare mot Venahållet.
– Jag var på plats med min drönare innan brandflyget hade hunnit komma och kunde då direkt berätta för räddningstjänsten vilket håll som var kortast väg att ta. Det sparade säkert massor med minuter och det är ju betydande att snabbt kunna få fram vatten till branden när det är så torrt i marken.
Med hjälp av drönaren kan Anette livestreama direkt från luften och följa förloppet via sin skärm från marken.
– Det är fantastiskt att kunna hjälpa till och särskilt som nu, när det brinner i ens egen skog. Det är oerhört stora värden som går förlorat vid en skogsbrand så varje minut är jätteviktig. Och självklart hade vi gjort samma sak om det brann i någon annans skog.
Anette Eilert går just nu en ettårig drönarutbildning och är en av totalt 25 studenter som blir klara i augusti.
– Den här utbildningen är helt unik och har kommit till eftersom man förstått att drönare kan göra stora insatser i samhället. Dels vid olyckor eller katastrofer men också i samhällsbyggandet genom att leverera översiktsbilder bland annat.
Just vid bränder med svårtillgänglig terräng tror Anette Eilert att drönare kan vara till ovärderlig hjälp för räddningsstyrkorna.
– Det går ju betydligt fortare att starta upp en drönare för att lokalisera än det exempelvis tar att starta upp ett flygplan. Det borde finnas en drönare i varje brandbil, menar hon.
Räddningschefen Stefan Larsson är beredd att hålla med.
– Det var en stor hjälp för oss att få perspektiv ovanifrån eftersom vi från marknivå inte kunde lokalisera branden. Vi har under en längre tid tittat på möjligheten att köpa in drönare och kommer också att göra det, säger han.
Stefan Larsson säger att en drönare har flera fördelar i räddningstjänstens arbete.
– Man kan lättare hitta lämpliga vägar in till branden.