Beslutet: Turistverksamheten om säsongsöppningen

Älgparken i Virum öppnar som vanligt – trots corona. ”Vi hoppas att folk ser det som något positivt”, säger ägaren Kjell Svensson.

Kjell Svensson behöver inte hålla social distans till sina älgar. Men besökarna i älgparken måste följa restriktionerna. "Vi kan öppna tack vare att vi bedriver verksamhet utomhus".

Kjell Svensson behöver inte hålla social distans till sina älgar. Men besökarna i älgparken måste följa restriktionerna. "Vi kan öppna tack vare att vi bedriver verksamhet utomhus".

Foto: Elin E Elmström/Arkiv

Tuna2020-04-28 14:30

I 22 år har Kjell och Helene Svensson drivit Virums Älgpark utanför Tuna. Ett välbesökt besöksmål i turistkommunen Vimmerby, där 2020 försatt branschen i hålla-andan-tillstånd.

Svenssons öppnar 1 maj, som vanligt. Men mycket mer är det inte som är ”som vanligt” i år.

– Alla gruppbokningar fram till midsommar är avbokade, som för de flesta. Vi drabbas hårt, vi har 75 procent utländska besökare. Nu hoppas vi på svenskarna.

Men några strida strömmar räknar man inte med.

– Vi vill inte ha någon anstormning. Vi öppnar efter samråd med smittskyddsläkaren och lokala miljö- och hälsoförvaltningen. Det är framförallt tack vare att vi har utomhusverksamhet som det här är möjligt, men det görs med försiktighet. Jag hoppas folk ser det som något positivt.

Hur löser ni det praktiskt?

– Vi tar få personer i varje vagn och sällskap som kommit i samma bil får sitta ihop. I butiken gäller att hålla avstånd, som i alla andra butiker. I cafédelen har vi sittplatser utomhus.

Det betyder längre väntetider?

– Nja, jag tror inte problemet kommer att uppstå. Jag hoppas vi kan komma igång lite mer i slutet av juli och augusti kanske kan bli ganska bra. Men kommer vi upp i en tredjedel av normal besöksfrekvens är det bra. Kanske blir det mindre, vi får se.

Att parken kan hålla öppet är viktigt inte bara för att hålla företaget igång.

– Vi har också ett praktiskt problem. Utan besökare glömmer älgarna människor och blir alltmer förvildade. Verksamheten bygger på regelbundenhet.

Karta: Virum Älgpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!