De arbetar – från födsel till död

Från första sekund har biet en uppgift, att arbeta. Allt eftersom klättrar bina på ”karriärstegen” och håller på så sätt ihop kedjan i det lilla samhället.

På sommaren lever ett bi ungefär en månad.

På sommaren lever ett bi ungefär en månad.

Foto: Jenn Hultberg

Tuna2018-07-14 16:00

Tusentals bin surrar in i Flohults gamla lanthandel genom ett rör i väggen. Röret leder till en egenbyggd bikupa med glasväggar där binas arbete kan följas på riktigt nära håll.

– Det bor upp mot 3 000 bin i ett bisamhälle. Alla är honor och de lever i kolonier, ungefär som en myrstack, berättar Lars Johansson som driver företaget Skogens Honung i Flohult.

Under sommaren anordnar han bisafari på gården och berättar om livet i och utanför bikupan, som till största delen består av jobb.

– Bina arbetar från första minuten då de föds, tills de stupar i princip.

Det finns olika uppdrag i bikupan och de yngsta börjar som ”städare” som håller ordning i kupan. Andra tar hand om nästa generation genom att mata alla nya bin, medan vissa samlar mat från pollen och nektar och bygger sex-kantiga vaxkakor att samla maten i.

– Bin får all sin mat från blommor. De har väldigt bra färgseende, vad som är vitt för oss är färg för dem, det gör det lättare för bina att orientera sig. Och doftsinnet är ännu bättre, säger Lars Johansson.

När ett bi har hittat ett riktigt bra ”matställe” kommer hon tillbaka till bikupan och signalerar via en dans var guldgruvan finns.

– Biet dansar i en åtta-form när det har hittat ett bra ställe och säger på så sätt ”flyg dit”. Dansen avslöjar också i vilken riktning blomman finns, berättar Lars Johansson.

Drönarna däremot bidrar inte till försörjningen i bikupan.

– De samlas då och då på ett och samma ställe när det är dags för parning med drottningen.

Lars Johansson har drivit sitt företag utanför Tuna i cirka tio år. Under sommaren anordnar han bisafari för besökare.
Lars Johansson har drivit sitt företag utanför Tuna i cirka tio år. Under sommaren anordnar han bisafari för besökare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om