De satsar på att utveckla sin hästverksamhet

Stall Egermo har många järn i elden när det kommer till hästar. Nu hoppas de kunna satsa på att erbjuda fler kurser och retreats på gården.

"Inriktningen är ju utbildning av hästar och människor och framförallt hoppning men även mycket dressyr." säger Agneta Egermo, här till höger i bild. 
Till vänster: Anna-Corine Egermo, i mitten Hectra.

"Inriktningen är ju utbildning av hästar och människor och framförallt hoppning men även mycket dressyr." säger Agneta Egermo, här till höger i bild. Till vänster: Anna-Corine Egermo, i mitten Hectra.

Foto: Sofie Olsson

Tuna2020-03-15 10:00

På gården Källeberg en bit utanför Tuna driver Agneta Egermo företaget Stall Egermo. Till sin hjälp har hon dottern Anna-Corinne. I stallet bedrivs lektionsverksamhet, inridning och tillridning av hästar, avel och hästuppfödning. Tunabygdens Hästsportklubb har sitt säte här. Dessutom så är Agneta Egermo professionell banbyggare och bygger hoppbanor på tävlingar.

– Det låter lite rörigt när vi pratar om allt, men det är samtidigt så att man måste ha många strängar på sin lyra. Samtidigt är det roligt att göra många saker, jag tycker att det är inspirerande. När folk frågar vad jag gör så brukar jag säga att jag gör allt i hästbranschen, säger Agneta Egermo. 

27 år har gått sedan Agneta Egermo på allvar satsade på hästbranschen. 

– Jag sa upp mig från mitt ordinarie jobb när min dotter föddes, eller när jag skulle gå tillbaka efter mammaledigheten. Efter det har jag jobbat med det i princip heltid. Sen jobbade jag med det innan också men då sprang man omkring och hade många jobb, säger Agneta Egermo.

Dottern Anna-Corinne Egermo sattes på en hästrygg redan när hon var bara tre veckor gammal. Redan vid två års ålder red hon lektion, idag rider och tävlar hon flera hästar i hoppning. Hon är nu tillbaka på gården efter att ha spenderat tid utomlands för studier i Skottland och som beridare i Tyskland. Men hon är osäker på om hon vill pyssla med hästar på heltid. 

– Jag tycker väldigt mycket om hästar, jag känner att jag behöver ha hästar i mitt liv. Men det är svårt för man slits ju lite mellan sina intressen. Jag har en master i publishing men det är ett storstadsjobb. Jag tycker att det är kul ungefär ett halvår att bo i en stad. Men sen börjar man längta väldigt mycket efter sina hästar, säger Anna-Corinne Egermo. 

De båda har visioner för framtiden. 

– Vi känner ganska mycket framtidshopp. Vi tycker att det är det är väldigt mycket elever och klubbmedlemmar som är engagerade, så det är jättebra, säger Agneta Egermo. 

Man hoppas kunna utveckla ridhuset genom att bygga en läktare. Dessutom vill Agneta och Anna-Corinne Egermo utveckla företagets kursverksamhet ytterligare.

– Man ska kunna komma hit från storstan, det ska liksom vara bra ridutbildning men även att man ska kunna koppla av, äta grönt. Lite så är vår tanke, berättar Agneta Egermo. 

Anna-Corinne visar hur det ser ut när man "hänger" på en häst. Det gör man för att vänja unghästen vid att ha något på ryggen.
Anna-Corinne visar hur det ser ut när man "hänger" på en häst. Det gör man för att vänja unghästen vid att ha något på ryggen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!