Efter dramatiska branden: "Fanns ingenting att rädda"

Det blev en dramatisk onsdagsnatt i Blägda, utanför Tuna. En ladugård brann ner till grunden – samtidigt som räddningstjänsten såg till att elden inte spred sig till det närliggande bostadshuset.

Ladugården totalförstördes i branden. Totalt var det 17 brandmän som deltog i räddningsarbetet.

Ladugården totalförstördes i branden. Totalt var det 17 brandmän som deltog i räddningsarbetet.

Foto: Vimmerby Tidning

Tuna2021-03-18 10:43

Larmet om ladugårdsbranden kom vid 22:30-tiden på kvällen. 

– Enligt uppringaren slog det lågor ut genom taket redan då. I det läget var vi rädda att branden skulle sprida sig till huset. Därför drog vi på lite extra och skickade enheter från Tuna, Vimmerby och Södra Vi. Totalt var det 17 personer som åkte till platsen, säger Ola Ståhlgren, jourhavande räddningsbefäl.

När räddningstjänsten kom fram till Blägda kunde de snabbt inse att ladugården inte gick att rädda.

– Den var övertänd. Inga personer eller djur kom till skada, men det var ett antal fordon inne i ladugården som totalförstördes.

Var bostadshuset i fara?

– Vi kunde dämpa branden som var mot boningshuset ganska snabbt. Det var svag vind, vilket gynnade oss. Dessutom skiljde det 15-20 meter mellan fastigheterna, vilket var mer än vad vi först fick uppgifter om.

Ladugården brann ner till grunden – under bevakning av räddningstjänsten.

– När det inte längre fanns någon spridningsrisk åkte enheterna från Södra Vi och Vimmerby hem, medan räddningstjänsten från Tuna var kvar i några timmar. Det fanns ingenting att rädda, utan vår uppgift var snarare att bevaka branden och vara redo med vatten om det hade behövts, säger Ola Ståhlgren.

I nuläget finns det ingen känd brandorsak. Det gör att polisen rubricerar ärendet som mordbrand. Det kommer att genomföras en teknisk undersökning på platsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!