Efter medborgarförslaget: Utegym byggs i Tuna

Efter dialogmöten, medborgarförslag och ansökningar är det nu beslutat att ett utegym kommer att byggas i Tuna.

I maj nästa år förväntas ett utegym stå klart vid elljusspåret i Tuna. Anna Källåker, medborgare i Tuna, sitter med i projektgruppen som nu söker människor som vill hjälpa till med produktionen av gymmet.

I maj nästa år förväntas ett utegym stå klart vid elljusspåret i Tuna. Anna Källåker, medborgare i Tuna, sitter med i projektgruppen som nu söker människor som vill hjälpa till med produktionen av gymmet.

Foto: Dennis Petersson/Privat

Tuna2022-09-21 18:00

Det var Börje Karlsson som skickade in ett medborgarförslag till kommunen, där han föreslog att det borde finnas ett gym intill bygdens motionsspår.

– Jag tycker att folk ska vara lite friskare, inte bara sitta och fisa framför datorspel och tv-apparater, utan röra på sig. Vi har ett jättefint elljusspår i Tuna som är välskött på alla sätt och vis. Det vore kanon med ett utegym där också tänkte jag, säger Börje Karlsson.

Tillsammans har IFK Tuna, Tuna intresseförening och Vimmerby kommun nu gått in med pengar för att utegymmet ska bli verklighet. Kommunen finansierar bygget med 46 500 kronor.

– Nu när vi fått ja från alla dessa aktörer går vi in i ett mer praktiskt skede av projektet. Första steget är markarbete, säger Anna Källåker, medborgare i Tuna som också sitter med i projektgruppen.

Arbetet med utegymmet förväntas påbörjas under hösten, och planen är att det ska stå klart i maj 2023.

– Nu söker vi efter människor som vill hjälpa till att bygga de olika gymstationerna under början av nästa år, så att vi i maj ska kunna placera ut dem på en förberedd markyta, säger Källåker.

Grundplanen är att gymmet ska invigas i juni nästa år, i samband med motionsloppet Tunajoggen som ska arrangeras för fjärde gången i ordningen. De olika stationerna är tänkta att tillverkas av naturmaterial i så stor utsträckning som möjligt, så att de ska smälta in i omgivningen. Hur och var materialet ska köpas in återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!